Električna energija

Uspešno započete mokre probe na HE Brežice

HE Brezice

Foto: www.he-ss.si

Objavljeno

09.12.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na hidroelektrani (HE) Brežice u Sloveniji uspešno su započeti mokre probe  puštanjem vode iz reke Save u turbinu prvog od tri agregata. HE Brežice kapaciteta 45 megavata (MW) peta je od šest hidroelektrana na donjem slivu reke Sava.

Testiranje opreme instalirane u HE Brežice će se nastaviti do kraja naredne nedelje, a sinhronizacija agregata sa električnom mrežom planirana je za januar, rečeno je u preduzeću Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) agenciji Hina.

Izgradnja, montaža i završni radovi na elektrani su u toku, uprkos nepovoljnim hidrološkim uslovima koji su odlagali testiranje instalirane opreme, objavila je kompanija ove nedelje na svom zvaničnom sajtu.

Do sada su završeni radovi na kontrolnoj sobi elektrane i postrojenju za osoblje koje će upravljati radijalnim otvorima na prelivnicima, kao i na postavljanju mašinskih i električnih instalacija i cevi. Radovi na izgradnji grebena prelivnika 2 odvijali su se otežano zbog visokog vodostaja reke Save.

Pre nego što su započeti mokri testovi, obavljeno je početno suvo testiranje na prvoj proizvodnoj jedinici, dok se turbine i druga oprema za agregate na drugoj i trećoj jedinici za proizvodnju električne energije ugrađuju po planu.

Prema saopštenju HESS, punjenje rezervoara do nominalne visine biće moguće tek kada budu završeni radovi na nasipu rezervoara i prilagođavanju brane Nuklearne elektrane Krško (NEK), što se očekuje na proleće iduće godine.

HE Brežice čiji je kapacitet 45 megavata (MW) je peta od šest hidroelektrana na donjem slivu reke Sava. Biće to protočna i akumulaciona hidroelektrana, koja će se sastojati od tri vertikalne proizvodne jedinice sa kombinovanim pražnjenjem od 500 metara kubnih u sekundi (m3/s), pet preliva i prosečnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 161 gigavat-sat (GWh).

HE Brežice će proizvoditi oko jedan odsto sadašnje godišnje proizvodnje električne energije u Sloveniji. Ovo će biti vršna HE koja će imati mogućnosti za prodaju dodatnih usluga neophodnih pri prenosu električne energije od prodavca do kupca.

Inicijativa za pokretanje postupka za izradu Prostornog plana za HE Brežice pokrenuta je pre 10 godina. Slovenačka kompanija Hidroelektrarne na Spodnji Savi osnovana je 2008. godine sa osnovnom misijom da olakša i promoviše izgradnju novih hidroenergetskih postrojenja i tako se uključi u održivu, pouzdanu, konkurentnu i ekološku proizvodnju električne energije.

Uprkos finansijskim neuspesima sa kojima se kompanija ove godine suočavala, tehnički pregled i početak probnog rada planirani su za kraj septembra 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

9. decembar 2016. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

9. decembar 2016. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

9. decembar 2016. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

9. decembar 2016. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom