Električna energija

Energetska zajednica objavila mere podrške kreiranju regionalnog tržišta električne energije

evropska-zajednica-mere-podrske

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

08.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je Program rada za pružanje tehničke pomoći za šest zemalja Zapadnog Balkana. Reč je o merama podrške za formiranje regionalnog tržišta električne energije.

Cilj programa je da ukloni postojeće zakonske i regulatorne prepreke i ojača institucionalnu strukturu neophodnu za funkcionisanje tržišta u skladu sa Sporazumom o Energetskoj zajednici. Projekat „Tehnička pomoć povezivanju na Zapadnom Balkanu – Komponenta 2: Regionalno energetsko tržište“ finansira Evropska unija, a sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice.

Tehnička pomoć trebalo bi da olakša sprovođenje niza mera na koje su se Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Makedonija i Srbija obavezale na Samitu Zapadnog Balkana održanom u Beču 2015. godine. Projekat se fokusira na razvoj otvorenog tržišta, prekogranično balansiranje i regionalnu raspodelu kapaciteta, kao i donošenje zajedničkih mera. Pokrenut u julu 2016, program će trajati dve godine. Program rada obuhvata pregled usluga tehničke pomoći koje će služiti kao podrška pri sprovođenju prioritetnih mera, kako na regionalnom tako i nacionalnom nivou.

Naredni izveštaj Sekretarijata koji će pratiti napredak u stvaranju regionalnog tržišta električne energije u regionu Zapadnog Balkana biće objavljen sredinom decembra.

Kako bi pružio pomoć u sprovođenju aktivnosti projekta, Sekretarijat Energetske zajednice objavio je poziv zainteresovanim stranama da se prijave za listu eksperata koji će biti angažovani po potrebi. Više informacija o spisku stručnjaka i postupku prijave može se naći na sajtu Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

8. decembar 2016. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

8. decembar 2016. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

8. decembar 2016. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

8. decembar 2016. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji