Energetska efikasnost

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

Objavljeno

23.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. ove godine održaće se 1. i 2. juna u Šapcu, i to po 36. put, a organizatori su Društvo za procesnu tehniku, pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), i Katedra za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Tokom dvodnevnog skupa Procesing ’23 u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu biće predstavljeno 65 radova autora iz zemlje i sveta, svrstanih u 11 tematskih grupa.

Tokom konferencije, čiji je cilj inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata, biće održana i četiri okrugla stola:

  • Monitoring emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha
  • Dekarbonizacija industrije u Srbiji
  • Oprema pod pritiskom
  • Primena modela, standarda i alata za menadžment kvaliteta i životne sredine u procesnim industrijama.

Teme ovogodišnje Konferencije (program) odnose se na korišćenje energije u procesnim postrojenjima, energetsku efikasnost procesnih postrojenja, primenu obnovljivih izvora energije, korišćenje otpadne toplote procesa, zaštitu životne sredine, zaštitu radne sredine, upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji i rešenja za smanjenje emisije gasova staklene bašte iz procesne industrije.

Jovović: Međunarodni kongres o procesnoj industriji logično mesto susreta struke i nauke već skoro 40 godina

Mašinski fakultet je jedan od suorganizatora skupa duže od 30 godina, a Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku i profesor Fakulteta, kaže da su studije iz oblasti procesne tehnike i zaštite životne sredine na univerzitetima u Srbiji uglavnom organizovane tako da pripremaju buduće inženjere da u praksi rade na izgradnji proizvodnih i pomoćnih postrojenja, izradi mašina i aparata, vođenju proizvodnje u postrojenjima, sve to to uz najviša znanja o zaštiti životne sredine i načinima upravljanja privrednim organizacijama.

Zato je, dodaje, sasvim logično da se na jednom mestu – Međunarodnom kongresu o procesnoj industriji, već skoro 40 godina sreću struka i nauka, i razmenjuju iskustva.

„Fakultetska nastava ostaće samo mrtvo slovo na papiru i vremenom će izumreti ako nije direktno povezana sa privredom, kako kroz razvojne projekte tako i konkretna inženjerska rešenja. Mi na fakultetima veoma pažljivo slušamo svoje kolege iz privrede, i pokušavamo da unapredimo programe nastave ne samo prema onome što je sada neophodno struci, već i onome što se očekuje u budućnosti kroz nove oblasti privrede cirkularnu ekonomiju, industriju 4.0, zelenu agendu, baze podataka, IT struku. S druge strane koleginice i kolege iz privrede upoznaju nove istraživače, saznaju informacije o istraživanjima i tokovima nauke i inženjerstva u svetu, što je posebno značajno za mala i srednja preduzeća koja nemaju svoje razvojne centre”, objašnjava Jovović.

Šabac obeležava 85 godina hemijske industrije

Generalni pokrovitelj Procesinga ‘23. je kompanija Elixir grupa, koja se, kako je dodao, kao jedna od najpoznatijih kuća hemijske i drugih industrija u Srbiji, uklapa u negovanje saradnje Mašinskog fakulteta, kao visokoškolske ustanove od nacionalnog značaja, sa privredom.

„Verujemo da je jako važno promovisati​ inženjersko znanje u svim oblastima industrije. To Fakultet sam​ ne može da radi, zbog toga su potrebni savezi, kao što je Savez mašinskih i elektro inženjera, zbog toga što onda, preko Saveza, kroz organizaciju ovakvih skupova, u direktnoj saradnji sa privredom, možete svoju misiju da pokažete u po​tpunosti“, poručio je Jovović.

U Elixir grupi kažu da je jedan od najvažnih razloga zašto su odlučili da budu generalni pokrovitelj skupa obeležavanja 85 godina hemijske industrije u Šapcu.

„Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa Savezom mašinskih i elektro inženjera i tehničara Srbije u organizaciji ovakve vrste skupa, odnosno da budemo generalni pokrovitelji 36. Kongresa. Reč je o naučnom i stručnom skupu koji ima bogatu tradiciju. Mi već godinama sarađuj​emo sa profesorima sa Fakulteta na različitim projektima u našoj industriji. Zaposleni Elixir Grupe takođe objavljuju svoja stručna znanja​​ i ovakva vrsta saradnje je prirodno došla“, rekao je Stefan Komazec, direktor firme Elixir Zorka.

Komentara: (1)
Zoran Knežević / 23.05.2023.

Odličan skup, mnogo informacija, sjajna atmosfera. Događaj koji se ne propušta!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

23. maj 2023. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

23. maj 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

23. maj 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

23. maj 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu