Energetska efikasnost

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

Objavljeno

23.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.05.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. ove godine održaće se 1. i 2. juna u Šapcu, i to po 36. put, a organizatori su Društvo za procesnu tehniku, pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), i Katedra za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Tokom dvodnevnog skupa Procesing ’23 u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu biće predstavljeno 65 radova autora iz zemlje i sveta, svrstanih u 11 tematskih grupa.

Tokom konferencije, čiji je cilj inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata, biće održana i četiri okrugla stola:

  • Monitoring emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha
  • Dekarbonizacija industrije u Srbiji
  • Oprema pod pritiskom
  • Primena modela, standarda i alata za menadžment kvaliteta i životne sredine u procesnim industrijama.

Teme ovogodišnje Konferencije (program) odnose se na korišćenje energije u procesnim postrojenjima, energetsku efikasnost procesnih postrojenja, primenu obnovljivih izvora energije, korišćenje otpadne toplote procesa, zaštitu životne sredine, zaštitu radne sredine, upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji i rešenja za smanjenje emisije gasova staklene bašte iz procesne industrije.

Jovović: Međunarodni kongres o procesnoj industriji logično mesto susreta struke i nauke već skoro 40 godina

Mašinski fakultet je jedan od suorganizatora skupa duže od 30 godina, a Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku i profesor Fakulteta, kaže da su studije iz oblasti procesne tehnike i zaštite životne sredine na univerzitetima u Srbiji uglavnom organizovane tako da pripremaju buduće inženjere da u praksi rade na izgradnji proizvodnih i pomoćnih postrojenja, izradi mašina i aparata, vođenju proizvodnje u postrojenjima, sve to to uz najviša znanja o zaštiti životne sredine i načinima upravljanja privrednim organizacijama.

Zato je, dodaje, sasvim logično da se na jednom mestu – Međunarodnom kongresu o procesnoj industriji, već skoro 40 godina sreću struka i nauka, i razmenjuju iskustva.

„Fakultetska nastava ostaće samo mrtvo slovo na papiru i vremenom će izumreti ako nije direktno povezana sa privredom, kako kroz razvojne projekte tako i konkretna inženjerska rešenja. Mi na fakultetima veoma pažljivo slušamo svoje kolege iz privrede, i pokušavamo da unapredimo programe nastave ne samo prema onome što je sada neophodno struci, već i onome što se očekuje u budućnosti kroz nove oblasti privrede cirkularnu ekonomiju, industriju 4.0, zelenu agendu, baze podataka, IT struku. S druge strane koleginice i kolege iz privrede upoznaju nove istraživače, saznaju informacije o istraživanjima i tokovima nauke i inženjerstva u svetu, što je posebno značajno za mala i srednja preduzeća koja nemaju svoje razvojne centre”, objašnjava Jovović.

Šabac obeležava 85 godina hemijske industrije

Generalni pokrovitelj Procesinga ‘23. je kompanija Elixir grupa, koja se, kako je dodao, kao jedna od najpoznatijih kuća hemijske i drugih industrija u Srbiji, uklapa u negovanje saradnje Mašinskog fakulteta, kao visokoškolske ustanove od nacionalnog značaja, sa privredom.

„Verujemo da je jako važno promovisati​ inženjersko znanje u svim oblastima industrije. To Fakultet sam​ ne može da radi, zbog toga su potrebni savezi, kao što je Savez mašinskih i elektro inženjera, zbog toga što onda, preko Saveza, kroz organizaciju ovakvih skupova, u direktnoj saradnji sa privredom, možete svoju misiju da pokažete u po​tpunosti“, poručio je Jovović.

U Elixir grupi kažu da je jedan od najvažnih razloga zašto su odlučili da budu generalni pokrovitelj skupa obeležavanja 85 godina hemijske industrije u Šapcu.

„Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa Savezom mašinskih i elektro inženjera i tehničara Srbije u organizaciji ovakve vrste skupa, odnosno da budemo generalni pokrovitelji 36. Kongresa. Reč je o naučnom i stručnom skupu koji ima bogatu tradiciju. Mi već godinama sarađuj​emo sa profesorima sa Fakulteta na različitim projektima u našoj industriji. Zaposleni Elixir Grupe takođe objavljuju svoja stručna znanja​​ i ovakva vrsta saradnje je prirodno došla“, rekao je Stefan Komazec, direktor firme Elixir Zorka.

Komentara: (1)
Zoran Knežević / 23.05.2023.

Odličan skup, mnogo informacija, sjajna atmosfera. Događaj koji se ne propušta!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

23. maj 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

23. maj 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. maj 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.