Energetska efikasnost

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

Zoran Lajovic Metalfe Group

Foto: Metalfer

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Industrija čelika spada u energetski intenzivne industrije, a osim toga i u industrije koje imaju veliki uticaj na životnu sredinu. Međutim, da proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik.

U kompaniji sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonom u Sremskoj Mitrovici, koja  godišnje dominantno na tržište Srbije, ali i tržišta Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Severne Makedonije, Hrvatske itd,  godišnje plasira preko 400 hiljada tona čelika za armiranje betona, kažu da je održivost u srcu njihovog poslovanja. I to nije sve – Metalfer Group koja direktno zapošljava 800 radnika, a na čiju proizvodnju je oslonjeno indirektno i do 10 puta više zaposlenih, u poslednje dve godine je učestvovala u BDP-u Republike Srbije sa oko 0,5 odsto.

Metalfer plasira preko 400 hiljada tona celika za armiranje betona
Metalfer Grupa godišnje plasira preko 400 hiljada tona čelika za armiranje betona

Inovacija u proizvodnji оdrživog čelika

Zeleni čelik je, kako kaže Zoran Lojović, član Nadzornog odbora Metalfer Group, čelik nastao postavljanjem novih standarda u metalurškoj industriji kroz poštovanje principa održivosti, razvijanje i primenu inovacija u procesu proizvodnje, korišćenje najsavremenijih tehnologija i poštovanje principa cirkularne ekonomije. Ukratko, primena Zelene Agende i odgovornog poslovanja na delu.

“Da bi naš čelik mogli zvati zelenim čelikom, u samom procesu proizvodnje primenili smo najsavremeniju tehnologiju, različite inovacije i dobre prakse, a ukupna vrednost investicija u zeleni čelik iznosiće preko 30 miliona evra ,” naglašava Lojović i objašnjava:

“Prva stvar je korišćenje obnovljivih izvora energije. Sva električna energija koja se koristi u našim procesima dolazi iz obnovljivih izvora energije, što smo ugovorili sa Elektroprivredom Srbije, a električnu energiju proizvodimo i u naše dve solarne elektrane kapaciteta od 3 MW, što je samo početak. Trenutno pripremamo projektnu dokumentaciju za izgradnju dodatnih elektrana u blizini fabrike, ukupne snage od 35 megavata, a svu energiju ćemo koristiti za sopstvenu proizvodnju. Kada je reč o efikasnoj upotrebi resursa, Metalfer Group primenjuje najsavremeniju tehnologiju u našoj oblasti, sa visoko efikasnim procesima i smanjenoj energetskoj potrošnji.”

Dalje, sirovina koju Metalfer Group koristi u proizvodnji je čelični otpad, tako da je gotov proizvod dobijen isključivo iz reciklaže. Nusproizvodi procesa proizvodnje koriste se kao sirovine za druge industrije. „Šljaku pretvaramo u Metalfer® agregat za nasipanje puteva, a prašina iz elektrolučne peći koristi se za dobijanje cink koncentrata ili cinkovog oksida“, objašnjavaju u kompaniji.

Smanjenje uticaja proizvodnje čelika na životnu sredinu

Procenjuje se da industrija čelika učestvuje sa 11 procenata u svim emisijama CO2, a u proseku, proizvodnja čelika emituje između 1,4 i 1,85 tona CO2 po toni proizvoda. To je ozbiljan izazov i za kompaniju Metalfer koja je uz pomoć najsavremenije tehnologije topljenja otpadnog gvožđa u elektrolučnoj peći i preradu u novoj valjaonici uspela da emitije nekoliko puta manje CO2 i drugih štetnih gasova sa efektom staklene bašte u poređenju sa tradicionalnom tehnologijom topljenja oksidnih ruda gvožđa u visokoj peći.

Metalfer ima najniže emisije CO2 u Evropi u odnosu na konkurenciju

Prema ocenjivanju renomirane nemačke sertifikacione kuće TUV, fabrika Metalfer Steel Mill ima EPD sertifikat sa emisijom 0,25 tona CO2 po toni gotovog proizvoda, što je najniža emisija CO2 u Evropi u odnosu na konkurenciju koja se bavi proizvodnjom čelika za armiranje betona.

Mogućnosti za dalju dekarbonizaciju koje kompanija analizira su i hvatanje i skladištenje CO2, kao i prelazak na zeleni i plavi vodonik.

“Kada je reč o tretmanu otpadnih voda, uspeli smo da korišćenjem zatvorenog vodnog sistema procesne vode recikliramo i ponovo koristimo”, objašanjavaju u kompaniji.

Metalfer postrojenje u Sremskoj Mitrovici
Metalfer Group metalurško postrojenje u Sremskoj Mitrovici

Odgovornost kao imperativ

“U nastojanju da budemo odgovorna industrija, da budemo odgovorni i prema našim zaposlenima ali i prema našoj zajednici i budućnosti, Metalfer Group učestvuje u brojnim inicijativama i na lokalu i onih koje država organizuje”, kaže za naš portal Zoran Lojović.

On je dodao da svaki zaposleni prolazi obuku za upravljanje otpadom, a sredstva od prodaje sakupljenih sekundarnih sirovina, generisanih u proizvodnim procesima, koriste se za kupovinu pametnih klupa za školska dvorišta u okviru kompanijske inicijative Moj Eko Park. Takođe, u pogonu fabrike redovno se organizuje jesenja sadnja drveća”

Lojović: Transparentnost u izveštavanju deo je naše poslovne politike

“Transparentnost u izveštavanju, pa tako i u vezi sa uticajem našeg poslovanja na životnu sredinu, deo je naše poslovne politike, a da je sve u skladu sa važećim zakonima i propisima, potvrđuju sa svojim redovnim izveštajima i specijalizovane akreditovane institucije sa kojima sarađujemo”, potvrdio je Lojović i zaključio da biti lider u industriji kroz održivo poslovanje nije više samo mogućnost, već i neophodnost da bi nam i budućnost bila održiva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

24. jun 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske

bih meti mreza msp reset dekarbonizacija plastoflex

METI mreža: Mala i srednja preduzeća su lideri dekarbonizacije u BiH

24. jun 2024. - Uspeh malih i srednjih preduzeća odlično oslikava projekat "Mreža energetske tranzicije u industriji u Bosni i Hercegovini - METI projekat", koji je u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda sproveo RESET

najveca toplotna pumpa u holandiji pocela sa radom

Najveća toplotna pumpa u Holandiji počela sa radom

24. jun 2024. - Najvaća toplotna pumpa u Holandiji počela je sa radom. Obezbediće grejanje za 20.000 domaćinstava u opštinama Utreht i Njuvegein.

Termicki tretira samo onaj otpad koji ne mozemo da recikliramo

Predstavljena Bela knjiga o dobijanju energije iz otpada u Srbiji

24. jun 2024. - Na predstavljanju Bele knjige o dobijanju energije iz otpada u Srbiji je istaknuto da moramo da utvrdimo koliko kojeg otpada stvaramo da bismo njime mogli da upravljamo