OIE

World Hydropower Outlook 2024: Reverzibilne hidroelektrane su obezbedile skladištenje 90 odsto struje u svetu

hidroelektrane world hydropower outlook iha

Foto: IHA

Objavljeno

02.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Samo održiva hidroenergija može da pruži fleksibilnost i skladištenje energije u velikim razmerama, izjavio je izvršni direktor Globalne alijanse za obnovljivu energiju Brus Daglas povodom objavljivanja izveštaja 2024 World Hydropower Outlook. U Izveštaju se navodi da postoji sve veći globalni interes za gradnju hidroelektrana, ali je neophodno da vlade stvore uslove za realizaciju investicija.

World Hydropower Outlook 2024, vodeća godišnja publikacija Međunarodne asocijacije za hidroenergiju (IHA), prati i usmerava napredak razvoja hidroenergije na globalnom nivou imajući u vidu napore da se dostignu nulte neto emisije.

Glavna vest, kako navodi IHA, ovogodišnjeg Izveštaja je rast kapaciteta hidroelektrana na 1.416 GW u 2023. godini, pri čemu je konvencionalni hidroenergetski kapacitet povećan za 7,2 GW da bi dostigao 1.237 GW, a reverzibilne hidroelektrane za 6,5 GW na 179 GW.

Ali, Asocijacija upozorava da je povećanje konvencionalnih hidroelektrana bilo najniže u toku jedne godine u ovom veku, iako je dugoročni prosek relativno stabilan i iznosi oko 20 GW godišnje. Reverziblne elektrane su ostvatile veći rast, ali i osnova je bila dosta niska.

Daglas: Nastojaćemo da odredimo globalni cilj za skladištenje energije

Brus Daglas, izvršni direktor Globalne alijanse za obnovljivu energiju, rekao je da će energetska tranzicija zahtevati pravi energetski miks kako bi se osigurala isporuka obnovljive električne energije 24 sata sedam dana u nedelji uz maksimalnu efikasnost.

„Za to nam je potrebno ne samo mnogo više solarne i energije vetra, već i fleksibilnost i skladištenje koje samo održiva hidroenergija, kao okosnica obnovljive energije, može da isporuči u velikim razmerama. Prepoznajući potrebu za balansiranjem i skladištenjem, 2024. ćemo nastojati da definišemo globalni cilj za skladištenje energije koji bi pratio cilj za utrostručenje obnovljive energije“, naglasio je Daglas.

hidroelektrane world hydropower outlook iha skladistenje energije

U Izveštaju se navodi da je potrebno relativno malo povećanje stope izgradnje hidroelektrana, sa oko 20 GW godišnje na oko 25 GW u periodu do 2030, da bi hidroenergija dala svoj očekivani doprinos cilju COP28 o utrostručenju obnovljive energije.

Ali, da bi se dostigle nulte neto emisije do 2050. neophodno je graditi čak 50 GW godišnje, navodi se u Izveštaju.

Analiza 100 velikih projekata u razvoju ukazuje na to da je ubrzanje investicija lako ostvarivo početkom naredne decenije, ali da je potrebno da se valde više angažuju.

Trnbul: Projekti se moraju realizovati na održiv i ekološki odgovoran način

Predsednik asocijacije IHA Malkolm Trnbul je podvukao da je hidroenergija najveći pojedinačni izvor obnovljive energije, a reverzibilne hidroelektrane obezbeđuju više od 90 odsto skladištenja energije u svetu.

Što bude više varijabilne proizvodnje iz solarnih elektrana i vetroparkova to će više reverzibilnih hidroelektrana biti potrebno da bi se obezbedila ravnoteža i fleksibilnost kada vetar ne duva i Sunce ne sija, naglasio je on.

Izveštaj predlaže mere koje moraju da preduzmu vlade

Tržište, kako je dodao, podržava gradnju kapaciteta za solar i vetar, ali je manje efikasno u nagrađivanju tehnologija kao što je hidroenergija. Ovogodišnji Izveštaj donosi intervencije koje kreatori politika moraju da obezbede kako bi se osiguralo da se tranzicija ka čistoj energiji sprovede uz pravi miks obnovljivih izvora energije.

Razvoj hidroenergije, prema njegovim rečima, mora se odvijati na održiv i ekološki odgovoran način. To uključuje, dodao je, rešavanje prigovora u vezi sa potencijalnim ekološkim i društvenim uticajima hidroenergetskih projekata, kao i upravljanjem percepcijom javnosti.

Trnbul je pozvao investitore da koriste međunarodno priznati standard hidroenergetske održivosti (Hydropower Sustainability Standard) kako bi demonstrirali najbolje prakse i obezbedili finansiranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

2. jul 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

2. jul 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

2. jul 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije

koncar vidraru rumunija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

2. jul 2024. - Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru