Voda

Većina opasnog herbicida u rekama ne potiče iz poljoprivrede

Opasni herbicid glifosat u evropskim rekama ne potice iz poljoprivrede

Foto: zefe wu da Pixabay

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Dugo se smatralo da je poljoprivreda glavni izvor visoke koncentracije herbicida glifosata u evropskim rekama. Istraživački tim sa Univerziteta u Tibingenu otkrio je da značajna količina ovog herbicida potiče iz domaćinstava, odnosno iz aditiva u deterdžentima.

Glifosat se koristi za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova. U evropskim rekama su detektovane velike količine ovog herbicida, a dugo se pretpostavljalo da potiče iz preparata koji se koriste u poljoprivredi.

Kako bi utvrdio način na koji glifosat završava u rekama, istraživački tim sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj sproveo je veliku metaanalizu podataka nadležnih tela za zaštitu voda u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Polazna tačka za istraživanje bilo je zapažanje da je koncentracija glifosata u evropskim rekama visoka leti i niska zimi. Ukoliko je poljoprivreda glavni izvor, onda bi najviše koncentracije bile zabeležene kada je primena herbicida najintenzivnija, dakle u proleće i jesen, kao i nakon padavina.

Glifosat nastaje u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda

Podaci su pokazali da glifosata ima u svim ispitivanim prečišćivačima otpadnih voda u Evropi i da mu je koncentracija bila konstantna tokom cele godine. Početna naučna hipoteza u studiji, objavljenoj u časopisu Water Research, bila je da se u mulju u tim postrojenjima neki aminopolifosfonati iz deterdženata za pranje rublja pretvaraju u glifosat.

Inicijalna laboratorijska ispitivanja su to i potvrdila. Autori su zaključili da zbog ovog fenomena primena strategija za smanjivanje upotrebe herbicida u Evropi ne dovodi do pada zagađenosti glifosatom.

Vlasti moraju vide kako će dalje da ispituju vodotokove te kako da ograniče korišćenje aminopolifosfonata ili poboljšaju stopu njihove eliminacije pri tretmanu otpadnih voda, poručuju naučnici.

Situacija u SAD je drugačija od one u Evropskoj uniji. Obrasci promena koncentracije glifosata u vodi američkih reka povezani su sa korišćenjem herbicida u poljoprivredi. Za razliku od Evrope, aminopolifosfonati se tamo jedva koriste u deterdžentima za pranje veša.

Za ili protiv glifosata

Glifosat je već neko vreme predmet rasprave zbog svoje štetnosti po zdravlje ljudi i životne sredine. Herbicidi ubijaju divlje korove i druge biljke na poljoprivrednim poljima, pa insekti gube stanište. Manje insekata znači manje hrane za ptice.

Herbicidi na bazi glifosata mogu da promene genetski materijal i utiču na nervni sistem životinja i ljudi, pokazala je studija španskih naučnika. Tragovi glifosata su pronađeni u ljudskom urinu i majčinom mleku.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je 2017. godine klasifikovala glifosat kao „verovatno kancerogen“ za ljude. Međutim, najveći problem je što se nacionalna tela odgovorna za odobravanje glifosata oslanjaju gotovo isključivo na istraživanja proizvođača pesticida. Ove studije nisu javne, nisu nezavisno verifikovane, a naučnici ih kritikuju, tvrde nevladine organizacije koje se zalažu za zabranu pesticida.

Evropska komisija je odobrila korišćenje glifosata još jednu deceniju

Krajem prošle godine Evropska komisija je odobrila korišćenje ovog pesticida u narednih deset godina, što je izazvalo negodovanje evropskih nevladinih organizacija.

Izvršna vlast EU odbila je zahtev grupe Pesticide Action Network (PAN) Europe i pet drugih nevladinih organizacija za internu reviziju odluke o produžavanju upotrebe ovog herbicida, nakon čega su one najavile žalbu Opštem sudu EU. 

Nakon ponovnog odobrenja glifosata na nivou EU, države članice dobile su 15 meseci da odluče da li će dozvoliti nastavak prodaje proizvoda koji ga sadrže. PAN Europe je pozvao nacionalne vlade da ga zabrane ili mu ograniče upotrebu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin, otpadne vode, kisnica, vodosnabdevanje

Berlin kopa rezervoare za prikupljanje kišnice

1. avgust 2024. - Berlin gradi infrastrukturu za sakupljanje i skladištenje kišnice, uključujući podzemne rezervoare, i postaje grad-sunđer

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

1. avgust 2024. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

1. avgust 2024. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.

Opasni herbicid glifosat u evropskim rekama ne potice iz poljoprivrede

Većina opasnog herbicida u rekama ne potiče iz poljoprivrede

1. avgust 2024. - Naučnici su otkrili da značajna količina herbicida glifosata u reke dolazi iz domaćinstava – iz aditiva u deterdžentima