OIE

VI međunarodni sajam i konferencija RENEXPO BiH održaće se 23-24. oktobra u Sarajevu

Photo: REECO Group

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2019.

Komentari

0

Podeli

Šesti RENEXPO BiH, internacionalni sajam i konferencija o obnovljim izvorima energije (OIE), zaštiti životne sredine, upravljanju vodama i energetskoj efikasnosti, fokusiran na ulaganja u zelenu energiju u Bosni i Hercegovini biće održan 23. i 24. oktobra u kongresnom centru hotela Hills u Sarajevu.

Konferenciju će svečano otvoriti Admir Softić, pomoćnik ministra za energetiku, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a nakon prvog panela pod nazivom „Utjecaj obnovljivih na okoliš, ekonomiju i kvalitet života u BiH“ biće upriličen i svečani obilazak sajma sa zvaničnicima.

U okviru programa predviđeno je nekoliko stručnih konferencija, kao i okrugli sto o vetroparkovima, a posebno interesovanje vlada za konferenciju „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja (energije iz biomase, geotermal i solar termal)“, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Austije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Konferenciju će moderirati Bojan Bogdanović, Principal Fund Manager, Renewable District Energy, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koji će sa učesnicima razgovarati o upotrebi obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, kao i benefitima ovog nedovoljno iskorišćenog potencijala u Bosni i Hercegovini ali i ostatku regiona. Na konferenciji će se takođe razgovarati i o benefitima OIE sa posebnim akcentom na smanjenje štetnih emisija i zagađenje vazduha, optimizaciji cene toplotne energije, uspešnim primenama i dostupnim načinima finansiranja projekata.

I ove godine u okviru sajamskog dela svoja tehnička rešenja i proizvode predstaviće renominarane kompanije prisutne u BiH i regionu Zapadnog Balkana: Končar, Protok, NACHTEC i URBAS, a po prvi put predstviće se i kompanije AUMA, Flexy Sustavi, ETMax, Gajek, RIS, BUCK, ELSIS, EFITERM, Fronius i Enerko.

„RENEXPO u Sarajevu je odistinski prava međunarodna platforma i prava šansa za regionalni razvoj“, rekao je Johan Georg Rom, direktor kompanije REECO International koja je organizator manifestacije. Rom je dodao da međunarodni karakter znači da 65% izlagača i 20% posetilaca dolazi iz inostranstva.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. oktobar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. oktobar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. oktobar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

22. oktobar 2019. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane