Električna energija

Vetar i solar po prvi put prestigli fosilna goriva u EU

eu vetar solar fosilna goriva proizvodnja struje

Foto: Ember

Objavljeno

30.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vetar i solar dostigli su udeo od 30 odsto u proizvodnji električne energije u Evropskoj uniji u prvih šest meseci 2024. Na taj način su po prvi put nadmašili udeo fosilnih goriva od 27 odsto.

U prvoj polovini godine, kako je naveo institut Ember, ponovio se već poznat obrazac energetske tranzicije EU: proizvodnja vetroparkova i solarnih elektrana raste, a elektrana na fosilnih goriva opada.

Ono što je novo ove godine je da se pad fosilnih goriva desio čak i kada se potražnja za električnom energijom oporavila od uticaja krize koju je izazvao rast cena prirodnog gasa, naveo je Ember.

Izveštaj ove organizacije analizira razvoj energetskog sektora EU u prvih šest meseci 2024, kako bi se videlo dokle je stogla energetska tranzicija.

Elektrane na fosilna goriva proizvele 17 odsto manje struje u prvoj polovini 2024. u poređenju sa istim periodom 2023.

Oslanjanje na proizvodnju energije iz fosilnih goriva dostiglo je najniži nivo u istoriji u prvoj polovini ove godine, iako je potražnja za električnom energijom porasla 0,7 odsto, navodi se u izveštaju.

To je rast potrošnje posle dve godine pada, a u isto vreme i cene električne energije su se vratile na nivoe pre energetske krize.

Proizvodnja struje u elektranama na fosilna goriva bila je 17 odsto manja (71 TVh) u prvoj polovini 2024. u poređenju sa istim periodom 2023. Njen udeo u proizvodnji električne energije je pao na 27 odsto (343 TWh). Iz uglja je dobijeno za četvrtinu manje (24 odsot ili 39 TWh), a iz gas 14 odsto (29 TWh), pokazali su podaci.

eu fosilna goriva miks struja clanice

Ember je naglasio da se zamah tranzicije ka čistoj energije širi veoma brzo. Tako je skoro polovina članica EU proizvela više električne energije iz vetra i solara nego iz fosilnih goriva u prvih šest meseci 2024.

Vetar i solar su premašili proizvodnju iz fosilnih gorva u 13 država članica

Vetar i solarna energija obezbedili su 30 odsto proizvodnje struje (386 TWh). Zajedno, vetar i solar, su premašili proizvodnju iz fosilnih goriva u 13 država članica, o dkojih su četiri to uradile prvi put: Nemačka, Belgija, Mađarska i Holandija, ističe se u izveštaju.

Kako bi se tranzicija nastavila ovim tempom Ember predlaže adekvatnu podršku u vezi sa razvojem mreža i drugim faktorima koji omogućavaju brz razvoj obnovljivih izvora energije.

eu vetar solar drzave clanice proizvodnja struje

Krisu Roslou, viši analitičar energetskih i klimatskih podataka u Emberu, smatra da prva polovina godine pokazuje sužavanje uloge fosilnih goriva u energetskom sektoru i napredak obnovljive energije koji nije posledice privremenih promena.

Ovo je istorijski pomak, kaže, i dodaje da je sve dešava brzo. Ako članice EU mogu da nastave sa razvojem vetra i solara istim tempom, onda je na vidiku napuštanje fosilnih goriva, rekao je Roslou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

30. jul 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

30. jul 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

30. jul 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

30. jul 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata