Životna sredina

Uz FAO projekat makedonska poljoprivreda otpornija na klimatske promene

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.09.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Makedonija, uz pomoć UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), unapređuje sistem praćenja i izveštavanja o vremenskim prilikama kako bi poljoprivrednici mogli bolje da planiraju i organizuju proizvodnju, čime će makedonska poljoprivreda postati otpornija na klimatske promene. Makedonija je jedna od najsuvljih zemalja Evrope sa velikim udelom poljoprivrede u ekonomiji. Zbog toga se pružanje pomoći poljoprivrednicima u organizovanju proizvodnje otporne na  klimatske sistem smatra prioritetom, saopštio je FAO.

Unapređeni sistem praćenja i izveštavanja o vremenskim prilikama će uskoro pružiti hiljadama poljoprivrednika željno očekivane vremenske podatke, navodi se u saopštenju FAO.

Prva metorološka stanica je instalirana u Strumici, a uskoro će još dve biti postavljene u Gradskom i Kočanima. Meteorološke stanice će pružiti makedonskoj hidrometeorološkoj službi informacije o padavinama, vetru i drugim vremenskim uslovima važnim za poljoprivrednu proizvodnju.

„Projekat neće obezbediti samo automatske meteorološke stanice, već će podržati i digitalizaciju podataka“, rekao je Reuben Sessa, koordinator FAO za klimatske promene i energiju u Evropi i Centralnoj Aziji i rukovodilac projekta. On je rekao da se podaci o vremenu u proteklih 20 godina sada digitalizuju i čine dostupnim na internetu.

U kombinaciji sa novim podacima to će omogućiti analizu klimatskih trendova i poboljšati prognoze i agrometeorološke informacije za poljoprivrednike, istakao je FAO, navodeći da su informacije o očekivanim padavinama i drugim vremenskim faktorima neophodne da bi sezona bila uspešna u zemlji poput Makedonije.

Kombinacija sušne klime i zemljišta sa slabim kapacitetom zadržavanja vode ograničava prinose. Istovremeno, promene u sistemu padavina smanjuju količinu vode raspoložive za poljoprivredu.

Pomoć malim poljoprivrednicima prioritet

Poljoprivreda ima veliki udeo u makedonskoj ekonomiji i zapošljava hiljade ljudi, dok 87 odsto ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje otpada na male poljoprivrednike.

FAO je naveo da su malim poljoprivrednicima potrebne informacije o vremenskim prilikama kako bi bolje organizovali i održali proizvodnju pšenice, kukuruza, uljarica, paprike, pasulja i drugog povrća.

Pored obezbeđivanja hidro-meteorološke opreme kako bi se pribavili podaci koji nedostaju, novi projekat FAO takođe ima za cilj jačanje institucionalnog okvira i unapređenje znanja državnih službenika koji se bave ovom sektorom.

U tom cilju, ove nedelje je u Skoplju organizovana radionica kojoj je prisustvovalo 15 do 20 službenika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Oni su razmotrili institucionalni i politički okvir iz ugla poljoprivrede i klimatskih promena.

Učesnici su se upoznali i sa merenjem uticaja određenih odluka u politici na klimu, kao i sa time kako da izrade ekološke indikatore za analizu poljoprivredne politike. Program skupa je obuhvatao i utvrđivanje ključnih bolesti plodova izazvanim klimatskim delovanjem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija nemacka litijum kina jadar brantner

Nemačka sekretarka Brantner: Nije pitanje da li će se litijum kopati u Srbiji, nego ko će to uraditi

20. septembar 2017. - Franciska Brantner, državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove, izjavila je da je pitanje da li će to uraditi Rio Tinto i Evropa ili Kina

Aktivisti Jadra poveli sa protesta u Beogradu blokade protiv kopanja litijuma

Aktivisti iz Jadra poveli u blokade sa protesta u Beogradu protiv kopanja litijuma

20. septembar 2017. - Masovnim skupom u Beogradu krunisana je serija skoro svakodnevnih protesta širom zemlje. Predvođeni udruženjem Ne damo Jadar i SEOS-om, hiljade demonstranata zaustavilo je saobraćaj na Gazeli i pošlo da blokira železničke stanice Prokop i Novi Beograd.

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

20. septembar 2017. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Novi evropski zakon IED 2.0 gradanima gradjanima odstetu od zagadivaca zagadjivaca

Novi evropski zakon IED 2.0 omogućava građanima da dobiju odštetu od zagađivača

20. septembar 2017. - Direktiva IED 2.0 pokriva emisije zagađujućih materija i omogućava ljudima da dobiju odštetu za narušavanje njihovog zdravlja usled protivzakonitog zagađivanja