Energetska efikasnost

Usvojena Strategija obnove zgrada u Federaciji BiH za period do 2050.

federacija bih strategija obnove zgrada 2050

Foto: iStock

Objavljeno

21.10.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Federacije BiH prihvatila je Strategiju obnove zgrada u Federaciji BiH za period do 2050. godine. Energetska obnova će smanjiti potrebe za energijom, doneti uštede u privatnim i javnim budžetima, ali i pokrenuti građevinski sektor i uvećati komfor.

Strategiju dugoročne obnove zgrada u Federaciji BiH za period do 2050. godine Vlada Federacije BiH usvojila je na predlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Vlada će strategiju dostaviti Parlamentu FBiH radi razmatranja i donošenja.

Strateški cilj Federacije BiH u okviru strategije je transformacija postojećg fonda zgrada u energetski visokoefikasan i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine.

Strateški ciljevi su smanjenje potrošnje finalne energije u sektoru zgradarstva sa 1.728.500 tona ekvivalentne nafte (toe) na 1.257.300 toe do 2050, kao i smanjenje emisija CO2 sa 7.937.000 tona ekvivalentnog CO2 na 2.075.000 tona. Početne vrednosti odnose se na 2020. godinu.

Ukupan broja zgrada obuhvaćenih programom energetske obnove iznosi od 95.173do 177.663

Razmatrani su sledeći scenariji energetske obnove stambenog fonda zgrada: obnova 0,8 odsto korisne grejane površine stambenog fonda, obnova jedan odsto i obnova 1,5 odsto korisne grejane površine.

Ukupan broja zgrada obuhvaćenih programom energetske obnove za tri razmatrana scenarija iznosi 95.173 (obnova 0,8 odsto) do 177.663 (obnova 1,5 odsto). Ukupno obnovljena korisna grejana površina zgrada iznosi 12.588.276 kvadratnih metara za obnovu 0,8 odsto do 23.483.657 kvadratnih metara za obnovu 1,5 odsto.

Kao rezultat primene mjera obnove očekuje se ušteda u potrošnji energije od 1.893 GWh za scenario obnove 0,8 odsto do 3.532 GWh za scenario obnove 1,5 odsto korisne grejane površine godišnje.

Energetska obnova zgrada donosi višestruke koristi

Energetska obnova stambenih i nestambenih zgrada primenom mera energetske efikasnosti donosi manje gubitke energije, odnosno smanjenje potrebe za energijom, čime se stvaraju uštede u budžetima (javnim i privatnim) i postiže smanjenje emisija CO2.

Intenzivna obnova, takođe, doprinosi povećanom zapošljavanju kroz razvoj građevinskog sektora (inženjerske usluge, proizvodnja građevinskih materijala i proizvoda, građevinska operativa), te se povećava vrednost i životni vek obnovljenih zgrada, komfor i kvaliteta unutrašnjeg vazduha, navela je Vlada Federacije BiH.

Doukument za sprovođenje NEKP-a za komponentu energetska efikasnost

Zakonski osnov za prihvatanje Strategije sadržan je u direktivama Evropske unije o energetskoj efikasnosti i o energetskim karakteristikama zgrada, čije sprovođenje je obavezno u skladu sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice, Akcionim planom za energijsku efikasnost FBiH i Odlukom o izradi Strategije.

U razlozima za donošenje, navodi se da se Strategija bazira na projekciji energetskog sektora iz Integriranog plana za energiju i klimu BiH (nacionalni energetski i klimatski plan – NEKP). Ujedno predstavlja i dokument za sprovođenje NEKP-a za komponentu energetska efikasnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih strategija obnove zgrada 2050

Usvojena Strategija obnove zgrada u Federaciji BiH za period do 2050.

21. oktobar 2024. - Energetska obnova će smanjiti potrebe za energijom, doneti uštede, ali i pokrenuti građevinski sektor i uvećati komfor

eles otpadna toplota grejanje trafostanica bericevo

ELES će koristiti otpadnu toplotu iz trafostanica za grejanje

21. oktobar 2024. - Slovenačka kompanija je pripremila nekoliko studija i dokumentaciju za ulaganje u inovativno korišćenje otpadne toplote na pet lokacija

Kucna lozista dominantan uzrocnik zagadenosti zagadjenosti zraka

Kućna ložišta su dominantan uzročnik zagađenosti zraka

21. oktobar 2024. - Tamo gdje nema daljinskog grijanja ili ono pokriva mali dio područja, a domaćinstva koriste pretežno čvrsta goriva, ona su najveći uzročnik zagađenosti zraka, kaže profesor Azrudin Husika sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

21. oktobar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske