OIE

UNECE pozvao firme na COP29 da predstave zelene energetske projekte

Otvoren poziv za prijavu projekata koji ce biti predstavljeni investitorima na COP29

Foto: Freepik

Objavljeno

06.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu – UNECE i Visoki predstavnici UN-a za klimatske promene (Klimatski šampioni) objavili su poziv za zelene energetske projekte. Izabrani predlozi biće predstavljeni javnim i privatnim investitorima na predstojećem, trećem po redu Evropskom regionalnom finansijskom forumu u Nemačkoj i konferenciji COP29 u Bakuu u Azerbejdžanu.

Ova inicijativa ima za cilj da istakne inovativne projekte i otvori pristup izvorima finansiranja radi ubrzavanja tranzicije ka zelenim energetskim rešenjima. Zainteresovani mogu da se prijave tako što će popuniti prijavu do 10. septembra.

Izabrani projekti održive energije u naprednoj fazi realizacije, sa prostora Zapadnog Balkana, Centralne Azije, Kavkaza, Istočne i Jugoistočne Evrope, prvo će biti predstavljeni javnim i privatnim investitorima na trećem Evropskom regionalnom finansijskom forumu, koji se održava 9. oktobra u Hamburgu u Nemačkoj, navodi se u pozivu.

Program uključuje pomoć u pripremi prezentacija za investitore na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP29. Takođe, timovima koji razvijaju izabrane projekte biće ponuđena obuka u okviru UNECE-ove metodologije PIERS za procenjivanje i ocenjivanje javno-privatnih partnerstava i infrastrukture, čime će se unaprediti njihove veštine u oblasti transparentnosti, odgovornosti i spremnosti za investicije.

Forum ima za cilj da ojača partnerstva između finansijera i timova koji razvijaju projekte

Nastavljajući uspeh prethodnih izdanja, forum ima za cilj da ojača partnerstva između finansijera iz javnog i privatnog sektora i timova koji razvijaju projekate usredsređene na tranziciju ka održivoj energiji, navedeno je u pozivu.

Ovaj događaj će okupiti industrijske lidere, regionalne razvojne banke, komercijalne kreditore, suverene fondove, privatne investitore i filantropske organizacije.

Forum će istražiti investicione mogućnosti u oblasti čiste energije, energetske efikasnosti, projekata pretvaranja otpada u energiju, dekarbonizacije industrije i održivog saobraćaja. Biće debata o ulozi kritičnih sirovina kao što su litijum, nikl, bakar i retki elementi u omogućavanju prelaska na niskougljenična rešenja i čistu energiju.

Prošle godine, među projektima izabranim za COP28, četiri su dobila delimično finansiranje, u proseku po oko 55 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

6. avgust 2024. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

6. avgust 2024. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

6. avgust 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

6. avgust 2024. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu