OIE

Ulaganje u zelenu energiju nekoliko puta isplativije nego u fosilna goriva

SolarPower-Europe-udeo-obnovljivih-iyvora-EU

Slika: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Investitori u sektoru struje iz obnovljivih izvora konstantno nadmašuju konkurenciju u fosilnim gorivima po dobitku širom sveta, izračunali su Imperial College i IEA. Ukupan povraćaj iz poslednjih deset godina bio je 367 procenata veći.

Ulaganje u zelenu energiju ima jasne prednosti, a globalni portfelj vezan za obnovljive izvore ima slabiju korelaciju sa širim tržištem nego fosilna goriva, pogotovo od početka pogoršanja u svetskoj privredi izazvanog pandemijom korona virusa, otkriva novi izveštaj. Imperial College Business School iz Londona i njegov Centar za klimatske finansije i investicije su u saradnji sa Međunarodnom agencijom za energetiku (IEA) zaključili da je odnos rizika i povrata uloženog mnogo povoljniji kod struje iz obnovljivih izvora i pri tipičnim uslovima na tržištu i u krizi.

Profiti od zelene električne energije su u poslednjih deset godina nadmašili fosilna goriva za 367 odsto, navode autorke i autori. Istovremeno je nepredvidljivost ili volatilnost na godišnjem nivou – mera investicionog rizika – kod struje iz obnovljivih izvora bila niža kad se gledaju globalno tržište i razvijene privrede, ali nešto viša nego kod fosilnih goriva u segmentima tržišta i privreda u razvoju i u Kini.

Energetske kompanije treba da objavljuju više podataka o svojim aktivnostima u zelenoj energetici

U dokumentu se ispituju performanse kompanija listiranih na berzama iz sektora zelene električne energije i fosilnih goriva. Nažalost, neki od najvećih igrača u obnovljivim izvorima nisu uključeni zbog toga što im aktivnosti van sektora obnovljivih izvora zamućuju konačne brojke, pa se u izveštaju sugeriše da su potrebni standardizovaniji podaci i informacije o ograncima unutar firmi.

Proizvođači struje iz obnovljivih izvora u poslednje vreme nadiru na berze akcija da bi pribavili sredstva

Autori su još zaključili da na tržištu nema takvih instrumenata za investitore koji bi odgovarali portfeljima sastavljenim u svrhu provođenja studije. U dokumentu stoji da se čini da je skok broja inicijalnih javnih ponuda na berzama akcija, zabeležen u poslednje vreme, logična reakcija na sve veću potražnju investitora za otvaranjem ka obnovljivim izvorima.

Potreban porast investicija da bi sustigao tražnju

Po svakom scenariju, investicije u energetiku bi morale da se podignu s nivoa ostvarenog prošle godine da bi se sustigao rast potražnje, navodi se u studiji i ukazuje na sve više dokaza da je finansijski izvodljivo finansirati tranziciju iz fosilnih goriva na polju proizvodnje električne energije.

Sve je više dokaza da je finansijski izvodljivo finansirati tranziciju iz fosilnih goriva na polju proizvodnje električne energije

„Rezultati našeg istraživanja pokazuju da su performanse kod struje iz obnovljivih izvora svuda u svetu iznad onih vezanih za fosilna goriva. Priča je ista već više od decenije, mada ukupne investicije još uvek zaostaju. Nacionalni regulatori, pogotovo u Sjedinjenim Državama, moraju da se pozabave reformama potrebnim da se ujednače uslovi za investitore u čistu energiju“, izjavio je Charles Donovan, izvršni direktor Centra za klimatske finansije i investicije Imperial College Business Schoola.

Pomenimo i da je jedna koalicija organizacija za zaštitu životne sredine upravo u svom izveštaju otkrila da je 60 najvećih banaka na planeti ipak finansirala kompanije u sektoru fosilnih goriva sa 3,8 biliona dolara od 2016. zaključno sa prošlom godinom, a vrhunac je postignut 2019. – 824 milijarde dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. mart 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

26. mart 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

26. mart 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra