Električna energija

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

federacija bih pravilnik energetske dozvole

Foto: Mirza Causevic from Pixabay

Objavljeno

15.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine usvojila je nova pravila za izdavanje energetskih dozvola kojim je predviđeno da za izgradnju elektrane snage manje od 1 MW nije potrebna ova vrsta odobrenja. Izuzetak je, kako je predviđeno novim propisom FBiH, izgradnja hidroelektrana.

Pravilnikom se uređuju kriterijumi za izdavanje energetske dozvole, sadržaj zahteva, kao i način i postupak izdavanja energetske dozvole, sadržaj energetske dozvole i način vođenja registra izdatih energetskih dozvola u FBiH. Odredbe Pravilnika primjenjuju se i na rekonstrukciju postojećih solarnih elektrana.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole koji je stupio na snagu 6. jula 2024. godine. Time se Uredba o postupku, kriterijima formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih postrojenja stavlja van snage, saopštilo je Ministarstvo.

Energetske dozvole ne mogu se izdati za izgradnju hidroelektrana instalisane snage manje od 10 MW

Energetska dozvola nije potrebna za izgradnju elektroenergetskog objekta za proizvodnju električne energije instalisane snage manje od 1 MW, osim za hidroelektrane, navodi se u Pravilniku.

Energetske dozvole, kako se dodaje, ne mogu se izdati za izgradnju hidroelektrana instalisane snage manje od 10 MW, izuzev za hidroelektrane na gravitacionim vodovodima.

Energetska dozvola se može preneti na treće lice

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donosi odluku o zahtevu za izdavanje energetske dozvole na osnovu svih činjenica utvrđenih u postupku. Rok na koji se trajanje energetske dozvole može produžiti ne može biti duži od roka utvrđenog u prvobitnoj energetskoj dozvoli, nakon čega se energetska dozvola ne može više produžavati.

Energetska dozvola se može preneti na treće lice, i to u periodu njenog važenja. Prenos energetske dozvole obavlja se na osnovu saglasnosti Ministarstva, piše u Pravilniku.

Pravilnik sadrži prilog koji definiše detalje u vezi sa zahtevom za izdavanje energetske dozvole.

Pravilnik je donet na osnovu člana 42. Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

15. jul 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

15. jul 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

15. jul 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

15. jul 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta