Otpad

U Danskoj uvedeno rešenje za prekomerno korišćene ambalažne plastike – depozitni sistem sa višekratnim čašama

visekratna ambalaza za poneti

Foto: Reusable

Objavljeno

11.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Plastični ambalažni otpad jedan je od najvećih problema današnjice i dok svet pokušava da pronađe rešenje danski grad Orhus uveo je probni depozitni sistem za višekratne čaše. S obzirom da u Danskoj depozitni sistem za limenke i plastične flaše postoji još od 2002. godine, velike su šanse da će ovaj projekat uspeti. Da li je ovo rešenje koje će napraviti promenu?

Lokalna samouprava u Orhusu sprovodi jedinstveni sistem povrata višekratne ambalaže za piće za poneti, u saradnji sa nevladinom organizacijom Plastic Change.

Po rezultatima istraživanja, 92 odsto Danaca bi vraćalo ambalažu radi ponovne upotrebe.

Plastic Change je kroz projekat Rotake Reusable u centru Orhusa, drugog po veličini grada u Danskoj, omogućio prelazak na ambalažu za piće za višekratno korišćenje.

Kako funkcioniše upotreba višekratne ambalaže

Sistem pokrenut početkom godine pokriva 57 partnerskih objekata u ugostiteljskoj delatnosti, poznatoj i kao HoReCa – hotelima, restoranima, kafićima i keteringu. Kupci kafe, piva ili nekog drugog pića za poneti ostavljaju kauciju od pet kruna (67 evrocenti) za plastičnu čašu.

Građani čašu nakon upotrebe odlažu u jednu od 27 mašina koje im vraćaju depozit. Prikupljene čaše se peru u centralnoj perionici, nakon čega se ponovo distribuiraju po kafićima i drugim objektima.

Podaci Plastic Changea pokazuju da je od početka projekta došlo do značajnog smanjenja broja jednokratnih čaša u otpadu. Za manje od osam meseci je ostvaren povrat od preko pola miliona komada ili 85 odsto.

U uzorku od dve tone komunalnog otpada je pronađeno manje od 10 ovih čaša za višekratnu upotrebu.

Plastic Change se nedavno priključio evropskom projektu ReuSe Vanguard (RSVP), koji doprinosi uvođenju sistema ponovne upotrebe kao glavnog rešenja za pitanje nagomilavanja ambalažnog otpada u Evropi.

Svaki Evropljanin proizvode u proseku 190 kilograma ambalažnog otpada godišnje. Uredba Evropske unije o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWR) nalaže smanjenje godišnje količine ambalažnog otpada za 15 odsto do 2040. godine. U inicijativi RSVP kažu da je inovativni sistem ponovne upotrebe koji se primenjuje u Orhusu ključni korak ka ispunjenju tog cilja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

visekratna ambalaza za poneti

U Danskoj uvedeno rešenje za prekomerno korišćene ambalažne plastike – depozitni sistem sa višekratnim čašama

11. oktobar 2024. - Grad Orhus u Danskoj testira depozitni sistem za višekratne čaše za poneti u nameri da smanji ambalažni otpad

Veliki pacificki tepih smeca

Veliki pacifički tepih smeća može da se očisti u narednoj deceniji

11. oktobar 2024. - Ocean Cleanup tvrdi da bi sa 7,5 milijardi dolara mogao da za deset godina očisti celokupno smeće nagomilano u Pacifiku

Ponovo, Pionir otvorena skola, e-otpad

Ponovo – grupa mladih ljudi daje novi život starim uređajima

11. oktobar 2024. - Ponovo je projekat za popravku i ponovno korišćenje elektronike i baterija. Vodi ga Pionir slobodna škola iz Kikinde.

federacija bih kazne deponije otpad zakon

Federacija BiH uvodi kazne za ilegalno odlaganje otpada na deponijama

11. oktobar 2024. - Federalna ministarka okoliša i turizma Nasiha Pozder potvrdila je Zakon o upravljanju otpadom uvodi kažnjavanje nelegalnog odlaganja otpada