Mobilnost

Toyota besplatno ustupa 24.000 patenata za elektrifikaciju vozila

Toyota Mirai patenti elektrifikacija vozila

Slika: Toyota Mirai

Objavljeno

08.04.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Toyota Motor Corporation odlučila je da odobri besplatne licence za gotovo 24.000 patenata za elektrifikaciju vozila, kao i da osigura besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrifikovana vozila kada koriste tehnologije ove kompanije.

Imajući na umu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi suzbijanja rasta štetnih emisija i nastavka korišćenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation je objavila dve mere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi dalje promocije sve šire upotrebe elektrifikovanih vozila, saopštila je Toyota Motor Corporation.

Toyota Mirai je vozilo na gorive ćelije koje ima nula emisija

U okviru prve mere Toyota će odobriti besplatne licence za gotovo 24.000 patenata koje ima, uključujući i neke prijave koje su još u postupku, za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila. A, druga podrazumeva da će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju električna vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sisteme upravljanja snagom, upravljačke računare i druge tehnologije vezane za elektrifikaciju vozila kao deo svojih pogonskih sistema.

„Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sistemima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, verujemo da je sada vreme za saradnju”, izjavio je Shigeki Terashi, član upravnog odbora i izvršni potpredsednik Toyota Motor Corporation.

Licence se ustupaju do 2030.

Patenti na koje se odnose besplatne licence su napredne tehnologije ugrađene u elektrifikovana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koja su, kako se navodi, pomogla Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za delove i sisteme, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi.

Motor

Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primeniti za razvoj različitih vrsta elektrifikovanih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV).

Razdoblje ustupanja licenci počinje odmah, a trajaće do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje mogu se dobiti tako da zainteresovane strane kontaktiraju Toyotu i usaglase posebne uslove i odredbe licenci.

Toyota već nudi 5.680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od januara 2015. Sada dodaje oko 2.590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2.020 patenata u vezi sa PCU, 7.550 patenata u vezi s upravljanjem sistemima, 1.320 patenata u vezi s prenosom snage, 2.200 patenata za punjače i 2.380 patenata za gorive ćelije.

Tehnička podrška za podešavanje vozila

Što se tiče besplatne tehničke podrške koju će Toyota nuditi, pojedinosti uključuju pružanje uvida u sisteme elektrifikacije vozila, upravljačke smernice i podrobna objašnjenja smernica za podešavanja vozila koja će koristiti njene sisteme.

Upravljačka jedinica snage

Smernice koje će Toyota pružiti, na primer, uključuju pomoć drugim proizvođačima automobila u dostizanju visokog nivoa performansi proizvodnje u pogledu štedljive potrošnje goriva, snage i tihog rada prilagođenih vozilima na čijem razvoju rade.

Toyota smatra da će vozila s manjim uticajem na okolinu pomoći u borbi protiv klimatskih promena samo ako uđu u široku primenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.

Inače, ova kompanije je 2015. godine identifikovala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite životne sredine 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i fabrika, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrifikovanih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

8. april 2019. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

8. april 2019. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

8. april 2019. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

8. april 2019. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra