Životna sredina

Švedska donira 2,8 miliona evra za pripremu pregovora za Poglavlje 27

Svedska poglavlje 27 konferencija-donacija

Photo: BGEN

Objavljeno

27.10.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Beogradu je danas predstavljen program „Priprema za pregovore u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, u oblasti zaštite životne sredine – ENVAP 3“, za čiju će realizaciju Srbija dobiti pomoć od Kraljevine Švedske u iznosu od 2,8 miliona evra.

Sporazum o saradnji na ovom programu potpisan je između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Švedske agencije za zaštitu životne sredine. Dobijena sredstva koristiće Ministarstvo, pregovaračka grupa za pripremu pregovora i Agencija za zaštitu životne sredine. Takođe, deo sredstava biće usmeren i na programe komunikacije sa javnošću u vezi sa tokom i rezulatima pregovora iz oblasti zaštite životne sredine definisanih u Poglavlju 27 pristupnih pregovora za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

„S obzirom da ovde govorimo o višedecenijskom procesu koji predstavlja jedno od najskupljih i najzahtevnijih poglavlja u pregovaračnom procesu, važno je ne postaviti prevelike ambicije koje je kasnije nemoguće ispuniti. Zato ova pomoć Švedske treba da bude usmerena na kvalitetne pripreme pregovaračnog procesa kako bi se postavili realni i ostvarivi ciljevi“, rekao je švedski ambasador Jan Lundin obraćajući se novinarima uoči početka događaja.

Švedska je sa do sada pomogla Srbiju sa ukupno 100 miliona evra u oblasti zaštite životne sredine, što je čini  vodećom zemljom iz Evropske unije kada je reč  o podršci za razvoj Srbije u oblasti zaštite životne sredine.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, podsetila je da je Srbija dobila preporuku Evropske komisije za otvaranje Poglavlja 27, bez početnih kriterijuma. Ona je istakla da najteži deo posla za Srbiju počinje tek sa otvaranjem poglavlja, i da je u tom smislu ova pomoć Švedske veoma dragocena kako bi se pre otvaranja došlo do dobre osnove za kasniju realizaciju projekata u ovoj oblasti.

Božović je pre svega istakla primarni fokus na sektore vodosnabdevanja, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na sektor industrijskog zagađenja, u koje će u narednih desetak godina Srbija investirati preko 10 milijardi evra.

Pregovaračku grupu Srbije čine 22 institucije i više od 80 stručnjaka. Poglavlje 27 podeljeno je u 10 komponenti, a Srbiju najviše brine usklađivanje sa Direktivom o vodama, to jest prečišćavanje otpadnih voda, vodosnabdevanje, vodovod i kanalizacija. Na događaju je rečeno da Srbija treba da izgradi 320 postrojenja za prečišćavanje voda kako bi sa današnjih oko osam odsto, iz 44 postrojenja, došla do 99 ili 100 odsto prečišćenih voda.

Drugi veliki problem biće upravljanje otpadom jer se trenutno reciklira oko pet odsto a cilj je da se dođe do udela od 50 odsto recikliranog, odnosno otpada preusmerenog sa deponija.

Na događaju je istaknuto da je vlada ove godine usvojila četiri sporazuma u oblasti životne sredine – Podrška razvoju infrastrukture u oblasti životne sredine (EISP), Program razvoja prioritetne infrastrukture u oblasti životne sredine (PEID), Upravljanje hemikalijama i Program priprema za pregovore u procesu pristupanja EU u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP 3).

Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, istakao je komunikaciju sa građanima o Programu kao veoma bitnu komponentna za unapređenje vidljivosti reformi u oblasti životne sredine. On je pre svega istakao ulogu medija da ovu temu približe građanima, ali i da ih blagovremeno upoznaju sa rezultatima pregovora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

27. oktobar 2016. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

27. oktobar 2016. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

27. oktobar 2016. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

27. oktobar 2016. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave