Električna energija

Srbija spremila izmene Zakona o energetici: Ukida se zabrana gradnje nuklearki

srbija zakon o energetici nuklearke

Foto: Thomas G. from Pixabay

Objavljeno

21.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici uvodi dosta novina među kojima su uređivanje balansnog tržišta i mogućnost da krajnji kupci postanu aktivni kupci i da sklapaju ugovore sa promenljivom cenom. Nuklearna energija se vraća u sprsku energetiku, a uvodi se i sertifikacija instalatera postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici i pozvalo sve zainteresovane strane da učestvuju u javnoj raspravi, koja će trajati od danas, 21. avgusta, do 10. septembra.

Javna rasprava o Nacrtu zakona biće sprovedena u Beogradu u Privrednoj komori Srbije 2. septembra i u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad 3. septembra. Primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se Ministarstvu na adresu Ulica Nemanjina 22-26, Beograd ili na imejl adresu energetika@mre.gov.rs.

Osnovni cilj zakona je da se preuzmu odredbe evropskih propisa za koje postoji obaveza prenošenja, čime će se stvoriti uslovi za sigurno, kvalitetno i pouzdano snabdevanje električnom energijom, navelo je Ministarstvo.

Uvedena goriva iz otpada

Nove energetske delatnosti su agregiranje i proizvodnja nekonvencionalnih goriva i trgovina nekonvencionalnim gorivima. Agregiranje je način, kako piše u Nacrtu, da se omogući učešće krajnjih kupaca i malih preduzeća na tržištu električne energije.

Nekonvencionalna goriva su tečna ili čvrsta goriva proizvedena iz tečnog ili čvrstog neopasnog otpada koji nije pogodan za reciklažu materijala, koja se koriste u energetske svrhe u procesu proizvodnje cementa i kreča, termoelektranama na ugalj, postrojenjima za kogeneraciju ili kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i postrojenjima za sagorevanje u fluidizovanom sloju.

Skladištenje struje je već postojalo kao delatnost, ali se sada uvodi obaveza dobijanja licence.

Krajnji kupci mogu da sklapaju ugovore sa promenljivom cenom

Postupak promene snabdevača za krajnje kupce dosad je bio besplatan, a Nacrt sada ograničava to, pa može da se naplaćuje posle 1. januara 2026.

Krajnji kupci su sada dobili pravo da zaključe ugovor sa promenljivom cenom električne energije sa snabdevačem koji snabdeva više od 200.000 krajnjih kupaca. Takav ugovor odražava promene cena na organizovanom tržištu, u intervalima koji su najmanje jednaki intervalima određivanja cena na organizovanom tržištu odnosno berzi struje.

Kupci iz kategorije domaćinstvo i mali kupci sa očekivanom godišnjom potrošnjom ispod od 100.000 kWh, dobili su pravo na besplatan pristup aplikaciji za poređenje ponuda snabdevača.

Ukida se neto obračun i neto merenje

Nacrtom je predviđeno da se najkasnije do 31. decembra 2026. ukine neto obračun i neto merenje koji su uređeni Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije. Ova dva obračuna koriste prozjumeri (kupci-proizvođači).

Sve veći broj prozjumera povukao je za sobom i brzo uvećanje broja firmi koje se bave instalacijom solarnih panela. Nacrt zakona uvodi sertifikaciju instalatera postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije u skladu sa Direktivom o promociji korišćenja obnovljivih izvora energije (RED II) EU i praksama Hrvatske, Slovenije i Italije.

Nacrt definiše aktivnog kupca kao krajnjeg kupca ili grupu krajnjih kupaca koji zajednički deluju, koji koristi ili skladišti električnu energiju proizvedenu u okviru svojih objekata ili koji je samostalno prodaje ili učestvuje u uslugama fleksibilnosti ili merama energetske efikasnosti, pri čemu ove aktivnosti ne predstavljaju njegovu osnovnu komercijalnu ili profesionalnu delatnost.

Uređenje balansnog tržišta

U delu balansne odgovornosti propisano je da je svaki učesnik na tržištu odgovoran za balansna odstupanja koja napravi elektroenergetskom sistemu, te da je balansno odgovorna strana finansijski odgovorna za balansna odstupanja i da je dužna da doprinese balansu elektroenergetskog sistema.

Propisana su osnovna pravila balansnog tržišta električne energije kao i nabavka balansnog kapaciteta.

Prvi put se uvodi i pojam mehanizma za obezbeđenje kapaciteta. Takođe je propisano da od 1. jula 2025. u okviru mehanizma ne mogu biti angažovane elektrane koje emituju više od 550 g CO2 po kWh električne energije i više od 350 kg CO2 godišnje po instalisanoj snazi u kW.

Ukida se zabranja gradnje nuklearki

Nacrtom zakona je predviđeno da danom njegovog stupanja na snagu prestaje da važi Zakon o zabrani nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Da podsetimo, taj Zakon je zabranjivao gradnju nuklearki, a donet je tri godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilju u Ukrajini, tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ministarstvo očekuje da će Nacrt omogućiti pripremu i sprovođenje Programa razvoja mirnodopske primene nuklearne energije i obrazovanje Direkcije za razvoj Programa nuklearne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg pljevlja rekonstrukcija miro vracar

EPCG odlaže ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja za 2026.

21. avgust 2024. - Planirano zaustavljanje TE Pljevlja u 2025. moglo bi da bude odloženo za 2026, najavio je Miro Vračar, pomoćnik izvršnog direktora EPCG

srbija francuska kriticne sirovine nuklearna energija otpad makron vucic

Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

21. avgust 2024. - Dogovorena saradnja u vezi sa nuklearnom energijom, potpisani ugovori o kreditu za EMS i gradnji postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda

damir miljevic bih solar energetska tranzicija

Država blokira domaćinstva i privredu da koriste solarnu energiju u BiH

21. avgust 2024. - Damir Miljević je naglasio da je veliki problem BiH i što se nije ozbiljno krenulo u dijalog o zatvaranju rudnika i termoelektrana na ugalj

kina solar vetar rekord ciljevi

Kina je 6,5 godina pre roka dostigla ciljeve za solar i vetar

21. avgust 2024. - Do kraja jula dostigla je ukupni instalisani kapacitet za proizvodnju električne energije u vetroparkovima i solarnim elektranama od 1.200 GW