Električna energija

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

26.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u sektoru energetike.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, koja je u ime Vlade Srbije potpisala memorandum, rekla je da će saradnja omogućiti da se putem novih tehnologija dođe do većih kapaciteta za skladištenje energije.

Ona je naglasila da je to veoma bitno u današnjem svetu, s obzirom na težnju da se priključi što više obnovljivih izvora energije. Ministarka je ponovila da se Srbija obavezala da do 2030. gotovo svaki drugi megavat bude iz obnovljivih izvora energije, pa je izuzetno važno skladištenje energije.

Kineske kompanije, kako je navela, imaju razvijenu metodologiju i tehnologiju kada je reč o komprimovanom vazduhu.

Đedović Handanović: Reč je o direktnoj stranoj investiciji kineskih kompanija

Ta tehnologija skladištenja energije, prema njenim rečima, je bila je aktuelna i pre deset godina, ali se smatrala nedovoljno razvijenom. Takva skladišta sada postoje u Velikoj Britaniji, a izgradile su ih kineske kompanije, pa je ovo, smatra ona, mogućnost da se takva tehnologija pojavi u Srbiji.

Reč je o direktnoj stranoj investiciji kineskih kompanija, koja će biti stavljena u funkciju Elektroprivrede Srbije (EPS), rekla je Đedović Handanović.

Ming: Sada imamo veoma naprednu energiju pritiska vazduha

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je primetan brz privredni rast Srbije, što će, prema njegovim rečima, zahtevati više obnovljive energije u čemu, dodaje, prednost imaju kineske kompanije.

„Sada imamo ovu veoma naprednu energiju pritiska vazduha. Nadam se da ova saradnja može da se ostvari na terenu u najkraćem mogućem roku kako bi donela više koristi ljudima i ekonomskom razvoju Srbije“, poručio je ambasador.

Ispred kineske strane memorandum je potpisao Vang Bo, potpredsednik kineske kompanije za Južnu Aziju i Centralnu i Istočnu Evropu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

26. septembar 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

26. septembar 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

26. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

26. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe