Energetska efikasnost

Srbija duplirala sredstva za energetsku efikasnost objekata od javnog značaja

Srbija duplirala sredstva energetsku efikasnost objekata od javnog znacaja

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

18.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za opštine i gradove u Srbiji. Biće otvoren do 8. jula.

Za energetsku sanaciju javnih objekata izdvojeno je 800 miliona dinara, dvostruko više nego prošle godine, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Cilj je da se poveća komfor boravka za đake i nastavnike, pacijente i lekare, sportiste, kulturne radnike i zaposlene u administraciji, izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

„Time smanjujemo potrošnju energije od 20 do 50 odsto, finansijske troškove u zimskom i letnjem periodu i štitimo životnu sredinu”, kazala je. Opštine i gradovi mogu da se prijave do 8. jula na novi javni poziv.

Đedović Handanović je podsetila da je u prošlogodišnjem programu učestvovala 21 jedinica lokalne samouprave i istakla da se nada da će ove godine njihov broj povećati.

Merama energetske sanacije objekata od javnog značaja se potrošnja energije smanjuje za 20 do 50 odsto

U okviru prošlogodišnjeg javnog poziva, ministarstvo i lokalne samouprave uložili su zajedno preko 665 miliona dinara za energetsku sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja, podsetila je ministarka. „S obzirom da je ministarstvo dvostruko povećalo iznos sredstava, očekujemo da će se broj učesnika povećati ove godine”, rekla je.

Đedović Handanović je dodala da je država izdvojila ukupno 3,6 milijardi dinara za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja i da su emisije ugljen-dioksida smanjene za oko 15.000 tona godišnje.

Naglasila je da je energetska efikasnost novi izvor energije i da država nikada ranije nije ovoliko ulagala u energetsku sanaciju javnih objekata, domaćinstava i stambenih zgrada. „Time takođe unapređujemo stanje u energetskom sektoru, dajemo doprinos energetskom sistemu i boljem standardu za sve naše građane”, napominje Đedović Handanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

18. jun 2024. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

18. jun 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

18. jun 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'

Srbija duplirala sredstva energetsku efikasnost objekata od javnog znacaja

Srbija duplirala sredstva za energetsku efikasnost objekata od javnog značaja

18. jun 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja