Električna energija

Slovenija sprema prostorne planove za osam vetroparkova

osam vetroparkova

Foto: Pixabay

Objavljeno

31.10.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenačko Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja priprema prostorne planove za lokacije na kojima se planira izgradnja osam vetroparkova, javili su lokalni mediji, pozivajući se na novinsku agenciju STA.

Iako ima značajan potencijal energije vetra, u Sloveniji trenutno postoje samo dve vetroturbine. Međutim, to se uskoro može promeniti ukoliko se investitori i aktivisti koji se bave zaštitom životne sredine slože oko osam vetroparkova za koje se prave planovi regulacije, navodi se u izveštajima.

Svi planirani vetroparkovi imaće kapacitet od najmanje 10 MW, saopštilo je ministarstvo. Vetroparkovi će biti građeni na lokacijama Senožeška Brda, Zajčica i Dolenja Vas na zapadu i Mislinja, Paški Kozjak, Ojstrica, Rogatec i Plešivec na istoku zemlje.

Prostorni planovi se pripremaju, kako se navodi, sa ciljem da se poveća udeo energije proizvedene iz obnovljivih izvora, što je u skladu sa energetskom politikom i ciljevima u vezi sa klimatskim promenama slovenačke vlade.

Ministarstvo radi na pripremi prostornih planova u saradnji sa investitorima i javnošću, ali agenciji STA je rečeno da su te procedure još uvek u ranoj fazi, pa je stoga teško reći kada će prvi vetropark biti izgrađen.

Dva planirana vetroparka već nailaze na otpor lokalnog stanovništva

U ministarstvu takođe kažu da su dva planirana projekta, Ojstrica i Zajčiča, već naišla na snažan otpor lokalnog stanovništva, zbog mogućeg negativnog uticaja vetroparkova na javno zdravlje i životnu sredinu, navodi se u izveštajima.

Prema ranijim izveštajima, količina struje proizvedena iz energije vetra u Sloveniji u 2018. godini bila je svega 6 GWh, u poređenju sa 249,6 GWh proizvedenih u solarnim elektranama, 125 GWh u elektranama na drvnu biomasu i 112,3 GWh u elektranama na biogas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

31. oktobar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

31. oktobar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

31. oktobar 2019. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

31. oktobar 2019. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika