OIE

Slovenija odvaja 660 miliona evra za likvidnost, zelenu tranziciju firmi

Slovenija 660 miliona evra likvidnost zelenu tranziciju

Slika: David Mark from Pixabay

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije će pomoći oporavak od posledica pandemije virusa korona sa 660 miliona evra namenjenih kompanijama, uključujući 248 miliona evra u grantovima. Program je usredsređen na MSP, likvidnost, zelenu tranziciju i digitalizaciju.

Ministarstvo za privredni razvoj i tehnologiju u Ljubljani predstavilo je sveobuhvatni program podsticaja za ovu godinu, s bespovratnim i sredstvima koja će se vraćati, u nameri da podrži oporavak od uticaja zarazne bolesti COVID-19 u Sloveniji. Navelo je da je prioritet da se kompanijama obezbedi likvidnost i da će pomoći njihovu zelenu i digitalnu tranziciju ka višoj dodatoj vrednosti.

Ukupna svota iznosi 660 miliona evra, od čega su grantovi 248 miliona. Pored direktnih mera, kompanije će moći da kroz program dobiju proizvode, u saradnji sa vladinim agencijama.

Sektor MSP je posebno ranjiv, a nezaposlenost raste

Ministarstvo je izrazilo zabrinutost zbog situacije među malim i srednjim preduzećima (MSP), pogotovo u domenu usluga. Poseban izazov je rastuća nezaposlenost, stoji u objavi.

Kompanije mogu da se prijave za proizvode, vaučere, garancije za zajmove, subvencionisane kamate, male i mikrokredite

Slovenački fond za preduzetništvo, SPS, odobravaće garancije za zajmove u rasponu od 60 do 80 odsto na deset godina, uz subvencionisanje kamatnih stopa i grejs period do dve godine. Program je pokrenut za radni kapital (plate, materijalne i troškove na ime usluga i zaliha), investicije u opremu i čistu energiju i preduzetništvo i zanate.

Fond sprema zajmove od 5.000 do 50.000 evra za manja ulaganja, radni kapital i mikrozajmove, koji su dostupni po pojednostavljenoj proceduri. Pružaoci raznih poslovnih usluga imaju na raspolaganju vaučere vredne do 9.999 evra.

SPS otvara vrata za druge investicije

SPS-ov paket za MSP iznosi ukupno 210 miliona evra i namenjen za 5.200 firmi. Ministarstvo je procenilo da će on stimulisati investicije vredne čitavih 352 miliona evra.

Kompanije će u prvom kvartalu dobiti pristup sredstvima iz Klimatskog fonda od pet miliona evra za zelenu tranziciju u cirkularnu, niskougljeničnu ekonomiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

12. januar 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

12. januar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

12. januar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

12. januar 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije