Životna sredina

Skupština Srbije danas o zabrani rudarenja litijuma i bora, Ne damo Jadar poziva na protest

narodna skupstina litijum zabrana jadar protest ne damo jadar

Foto: Narodna skupština/Facebook

Objavljeno

30.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srbije raspravljaće danas o Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim bi bila uvedena zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Udruženje Ne damo Jadar pozvalo je građane da im se pridruže ispred Skupštine u 14 sati, kada počinje rasprava u Parlamentu, a za 19 sati je najavilo održavanje protesta.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sazvala je, na zahtev 86 narodnih poslanika, Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu, za ponedeljak, 30. septembar, sa početkom u 14 sati, navodi se na sajtu Skupštine.

Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa i nezavisni poslanici, ukupno 86 poslanika, predali su 10. septembra Predlog izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i energetici koje se odnose na zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Zabranu traži 86 poslanika opozicije u Narodnoj skupštini

Oni su tražili da se održi vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu.  Predlog su podržale stranke: SSP, NPS, ZLD, Srce, DS, Ekološki ustanak, Novi DSS, POKS, Mi – snaga naroda, Mi glas iz naroda i samostalni poslanici.

“Sutra u 14 časova počinje vanredna sednica Skupštine Srbije o predlogu izmene Zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima. Za to smo se borili. Vidimo se ispred Skupštine”, najavio je skup aktivista udruženja Ne damo Jadar Nebojša Petković.

On je objavio i poziv građanima Zlatka Kokanovića, iz Udruženja.

Da podsetimo, Vlada Srbije je sredinom jula odblokirala projekat Jadar kompanije Rio Tinto za otvaranje rudnika jadarita i dobijanje litijuma. to je momentalno izazvalo nezadovljnsto građana, ekoloških aktivista i meštana doline Jadra.

Sa druge strane, investitor predao zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja rudnika jadarita na životnu sredinu, što je korak napred u proceduri za otvaranje rudnika. Ministarstvo zaštite životne sredine je saopštilo da sada svi zainteresovani mogu da pogledaju zahtev Rio Tinta, i da će posle toga odrediti obim i sadržaj studije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Balkanski samit o rekama 2024 odžan u Podgorici

Balkanski samit o rekama 2024. održan u Podgorici

30. septembar 2024. - Balkanski samit o rekama u Podgorici okupio je više od stotinu stručnjaka za zaštitu reka, naučnika i aktivista

prijepolje reke zastitimo reke peticija opstina

Predat zahtev za zabranu MHE na području opštine Prijepolje

30. septembar 2024. - Problem MHE se može plastično sagledati na primeru tri MHE izgrađene u nizu na reci Gračanica u okviru Predela izuzetnih odlika Kamena Gora

Jugoistočna Evropa imala 66 letnjih dana sa temperaturama iznad 32 stepena

30. septembar 2024. - Prosečna temperatura vazduha tokom leta 2024. bila je najviša ikada zabeležena u Evropi u letnjoj sezoni, pokazali su podaci C3S

narodna skupstina litijum zabrana jadar protest ne damo jadar

Skupština Srbije danas o zabrani rudarenja litijuma i bora, Ne damo Jadar poziva na protest

30. septembar 2024. - Narodna skupština Republike Srbija raspravljaće danas o Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima