Životna sredina

Širom Srbije protesti protiv iskopavanja litijuma

protest protiv rio tinta

Foto: Čuvarke vatre/Facebook

Objavljeno

29.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Širom Srbije se organizuju protesti protiv Rio Tintovog projekta i investiranja drugih kompanija u istraživanje nalazišta i iskopavanje litijuma. Okupljanja su zakazana još u nekoliko gradova. Potpredsednik vlade Siniša Mali poručio da je moguće da će pre kraja naredne godine biti zakazan referendum o litijumu.

Građani Valjeva su se 22. jula okupili na glavnom trgu da podignu glas protiv kompanije Rio Tinto i projekata ostalih kompanija za iskopavanje i eksploataciju litijuma u Srbiji. Usledio je niz okupljanja u gradovima širom Srbije.

U Loznici je protest održan 25. jula. Aktivisti su čekali da saznaju da li će odbornici razmatrati prostorni plan grada, koji uključuje projekat Jadar. Stotinak građana Novog Sada okupilo se istog dana u parku kod železničke stanice u znak solidarnosti sa Lozničanima. Oba skupa su završena kada je potvrđeno da ta stavka nije uvrštena u dnevni red.

Prostesti su održani u Grockoj i Koceljevi (25. jula), Negotinu (26. jula), Arilju (27. juna) i u Bogatiću i Krupnju (28. jula).

Za danas su protesti zakazani u Šapcu, Aranđelovcu, Kraljevu, Barajevu i Ljigu. Juče su u Aranđelovcu osvanuli plakati koje pozivaju građane da „ne veruju u laži srbomrzaca i plaćenika kojima je preči lični interes od Srbije“.

„Lažni ekolozi ne protestuju protiv litijuma, to im je izgovor kako bi nasiljno i bez izbora došli na vlast“, piše između ostalog na plakatima.

Demonstracije su zakazane i za 30. jul, u Mladenovcu i Kosjeriću.

Za dvadeset godine izdato 130 rešenja za istraživanje litijuma

Od 8. juna 2004. do 28. maja 2024. godine, nadležna ministarstva su izdala ukupno 130 rešenja po raznim osnovama za litijum, piše udruženje Prvi prvi na skali (PPNS) na svom portalu.

Na osnovu podataka koje je dobio od Ministarstva rudarstva i energetike, PPNS je zaključio da je za tih dvadeset godina obuhvaćeno 63 područja na teritoriji Srbije. Na spisku su gradovi, opštine i sela odnosno naselja.

Među navedenim područjima su tri basena: Jadarski basen, Rekovački neogeni basen i Valjevsko-mionički basen.

Na listi su Aranđelovac, Badanje, Baljevac, Bela Crkva, Belanovica, Blace, Brajkovac, Bujanovac, Bukulja, Cer, Čačak, Divci, Dobrinja, Dudovica, Gornji Milanovac, Gorobilja, Jadarski basen, Jagodina, Jalovik, Janok, Ježevica, Kamenica Šabačka, Knić, Koceljeva, Kosjerić, Kragujevac, Krajkovac, Kraljevo, Krupanj, Lađevci, Lajkovac, Lazarevac, Loznica, Lukavac, Ljig, Merošina, Mionica, Mrovska, Niš, Osečina, Osladić, Petlovača, Piskanja, Požega, Preljina, Rača, Raduše, Raška, Rekovac, Rekovački neogeni basen, Siokovac, Šabac, Šatornja, Topola, Trgovište, Trnava, Ub, Ursule, Valjevo, Valjevsko-mionički basen, Varvarin, Vladimirci i Vranje.

MRE: broj istražnih polja deset puta manji nego što se navodi

Povodom protesta se oglasilo Ministarstvo rudarstva i energetike. „Na teritoriji Aranđelovca, Topole, Rače, Knića i Kragujevca aktivno je ukupno i samo šest istražnih polja, na kojima se istražuju mermer, gips, tehničko građevinski kamen, a ne kritične mineralne sirovine, u koje spada litijum“, piše u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je broj istražnih polja u navedenim lokalnim samoupravama deset puta manji od broja koje „pogrešno navode pojedini takozvani aktivisti koji su zakazali proteste protiv iskopavanja litijuma u ovim opštinama“.

Sa druge strane, po podacima o rešenjima za lokacije za istraživanje nalazišta litijuma u Šumadiji od 2004. do 2024. koje je prenelo udruženje PPNS, šest je na teritoriji Kragujevca, u Aranđelovcu ih je osam, u Topoli šest, a u Kniću i Rači po tri.

Protesti su planirani i u avgustu. Za 1. avgust je najavljen skup u Mionici. Sledećeg dana je protest u Pančevu, a 4. avgusta u Osečini. Meštani Rače Bresnice i okolnih sela su demonstracije protiv iskopavanja litijuma zakazali za 5. avgust, dok će se protest u Čačku održati 9. avgusta.

Udruženje Ne damo Jadar je pozvalo građane na blokade i okupljanja 10. avgusta, ukoliko vlast do tada ne obustavi realizaciju projekta Jadar.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da će, ako treba, pre kraja naredne godine biti organizovan referendum o litijumu. Treba iskoristiti ono što je Srbiji priroda dala, ali pod uslovom da se poštuju najstroži ekološki standardi, po njegovom mišljenju.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić najavila je posete parlamentima Finske i Nemačke, kako bi poslanici iz prve ruke saznali kako se rudari litijum. Ona je takođe dodala da je spremna da ide korak dalje i da formira parlamentarnu komisiju o litijumu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija nemacka litijum kina jadar brantner

Nemačka sekretarka Brantner: Nije pitanje da li će se litijum kopati u Srbiji, nego ko će to uraditi

29. jul 2024. - Franciska Brantner, državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove, izjavila je da je pitanje da li će to uraditi Rio Tinto i Evropa ili Kina

Aktivisti Jadra poveli sa protesta u Beogradu blokade protiv kopanja litijuma

Aktivisti iz Jadra poveli u blokade sa protesta u Beogradu protiv kopanja litijuma

29. jul 2024. - Masovnim skupom u Beogradu krunisana je serija skoro svakodnevnih protesta širom zemlje. Predvođeni udruženjem Ne damo Jadar i SEOS-om, hiljade demonstranata zaustavilo je saobraćaj na Gazeli i pošlo da blokira železničke stanice Prokop i Novi Beograd.

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

29. jul 2024. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Novi evropski zakon IED 2.0 gradanima gradjanima odstetu od zagadivaca zagadjivaca

Novi evropski zakon IED 2.0 omogućava građanima da dobiju odštetu od zagađivača

29. jul 2024. - Direktiva IED 2.0 pokriva emisije zagađujućih materija i omogućava ljudima da dobiju odštetu za narušavanje njihovog zdravlja usled protivzakonitog zagađivanja