Električna energija

Siemens Gamesa predstavila prvi sistem za elektrotermalno skladištenje energije u svetu

Siemens-Gamesa-prvi-sistem-za-elektrotermalno-skladistenje-energije

Foto: Twitter.com/siemensgamesa

Objavljeno

26.06.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija Siemens Gamesa pustila je u rad prvi sistem za elektrotermalno skladištenje energije u svetu, koji omogućava skladištenje velikih količina energije uz niske troškove, kao i razdvajanje proizvodnje i korišćenja električne energije. Ova inovativna tehnologija skladištenja je ključna za sledeći korak u energetskoj tranziciji, navodi se u saopštenju kompanije sa sedištem u Španiji, koja proizvodi vetroturbine i pruža usluge u oblasti energije vetra.

Pilot postrojenje kompanije Siemens Gamesa, koje je svečano otvoreno 12. juna u nemačkom gradu Hamburgu, sadrži oko 1.000 tona vulkanskog kamenja koje služi kao medijum za elektrotermalno skladištenje energije koja se povlači iz elektroenergetske mreže, na temperaturi od 750°C. Uz pomoć parne turbine, uskladištena toplotna energija se u vreme povećane tražnje ponovo pretvara u električnu energiju.

Pilot postrojenje može da skladišti do 130 MWh toplotne energije u toku jedne nedelje, ali Siemens Gamesa planira da ovu tehnologiju koristi u komercijalnim projektima i poveća skladišni kapacitet i snagu.

Cilj je da se u bliskoj budućnosti dostigne kapacitet skladištenja od nekoliko gigavat časova (GWh). Jedan GWh je količina energije koja je jednaka dnevnoj potrošnji struje oko 50.000 domaćinstva, napominje se u saopštenju.

Nova tehnologija će povećati upotrebu OIE i podstaći energetsku tranziciju

Ova tehnologija, koja višestruko smanjuje troškove skladištenja većih količina energije u odnosu na cenu skladištenja u baterijama, predstavlja bitan element za dalje povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) i uspeh energetske tranzicije, kaže Markus Tacke, izvršni direktor kompanije Siemens Gamesa.

Ova inovativna tehnologija takođe omogućava da se konvencionalne elektrane koje su van pogona pretvore u zelena skladišta energije, navodi se na sajtu kompanije Siemens Gamesa.

Nemačka elektroenergetska kompanija Hamburg Energie je jedan od partnera na ovom projektu i odgovorna je za plasiranje uskladištene energije na tržište električne energije. Projekat finansira nemačko savezno ministarstvo za privredu i energetiku, navodi se u saopštenju.

Siemens Gamesa je nastala spajanjem nemačkog Siemens Wind Power i španske kompanije Gamesa 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

26. jun 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

26. jun 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

26. jun 2019. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

26. jun 2019. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika