OIE

Rumunska agencija ANRE konačno omogućila prozjumerima prodaju viška električne energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

11.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Od 1. januara rumunska domaćinstva koja proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije (OIE), i predstavljaju prozjumere, dobila su mogućnost da tu energiju isporučuju u mrežu, a kompanije koje se bave snabdevanjem su u obavezi da je preuzimaju.

Ovo je omogućeno potezom rumunske Regulatorne agencija za energetiku (ANRE), koja je usvojila 3 odluke za olakšavanje komercijalizacije električne energije proizvedene iz OIE od strane prozjumera i to u postrojenjima sa maksimalnom instalisanom snagom od 27 kW.

Odluke obezbeđuju regulatorni okvir kako bi se osiguralo da krajnji potrošači mogu biti i  potrošači i oni koji će prihodovati od električne energije koju isporučuju u mrežu, saopštila je rumunska agencija ANRE.

Ove mere, kako je navela, su, takođe, neophodne da bi se otvorile nove mogućnosti za kranje potrošače, u koje spada i olakšavanje njihovog učestvovanja na tržištu električne energije u statusu prozjumera.

Mogućnost prodaje viška električne energije iz instalacija koje koriste OIE, kao što su, na primer, solarni paneli na krovovima kuća, uvedena je u rumunsko zakonodavstvo pre 11 godina, ali u realnosti je bilo mnogo prepreka za krajnje potrošače da proizvode, troše i isporučuju energiju u mrežu. Na primer, kako je izjavio ministar energetike Anton Anton, Ministarstvo javnih finansija nije znalo kako da oporezuje prozjumere.

U julu 2018. godine, rumunski parlament je izmenio Zakon o obnovljivim izvorima energije kako bi uklonio ove prepreke. Novi zakon omogućio je prozjumerima sopstvenu potrošnju i isporuku viška energije u mrežu bez dodatnih odobrenja ili plaćanja poreza na energiju.

Zakon je, takođe, definisao koncept prozjumera, mogućnost prodaje viška električne energije kroz isporuku u mrežu, kao i obavezu snabdevača da tu energiju kupuju.

Prozjumer je definisan kao krajnji potrošač sa proizvodnjom električne energije iz OIE, čija osnovna delatnost nije proizvodnja električne energije, koji tu energiju proizvodi u kući, zgradi ili naseljenoj oblasti, i može da je troši, skladišti i prodaje. U slučaju kada nije reč o domaćinstvu, prodaja i skladištenje električne energije ne mogu biti osnovna ili komercijalna delatnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

11. januar 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

11. januar 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

11. januar 2019. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

11. januar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin