Električna energija

RS dobila novi Zakon o električnoj energiji u skladu sa Trećim energetskim paketom EU

Republika-Srpska-Zakon-o-elektricnoj-energiji

Slika: Zasedanje parlamenta RS (Narodna skupština)

Objavljeno

01.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila novi Zakon o električnoj energiji, koji transponuje Treći energetski paket Evropske unije i stvara uslove za liberalizaciju tržišta.

Zakon predviđa razdvajanje energetskih delatnosti, reorganizaciju Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), uvodi status energetski zaštićenog kupca, mogućnost osnivanja energetskih zadruga, standarde za razvoj e-mobilnosti.

Novi Zakon je u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u okviru Ugovora o Energetskoj zajednici. Suština novog propisa je liberalizacija tržišta električne energije, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva.

O novinama novog Zakona pisao je u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News Boris Lubarda, rukovodilac Odsjeka za opštu elektroenergetiku i energetsku efikasnost.

Elektroenergetske delatnosti će biti razdvojene na tržišne i regulisane

Kako navode u Ministarstvu, elektroenergetske delatnosti će biti razdvojene na tržišne i regulisane, pa će sve delatnosti osim mrežnih (distribucija i prenos električne energije), biti tržišne.

Biće zagarantovan slobodan izbor snabdevača za sve kategorije kupaca

U Ministarstvu tvrde da će na tržištu postojati više snabdevača, a zagarantovan će biti slobodan izbor snabdevača za sve kategorije kupaca električne energije, uključujući i domaćinstva.

Mali kupci i domaćinstva koji ne izaberu snabdevača imaće pravo na obezbeđenje univerzalne usluge snabdevanja po regulisanim uslovima, navode u Ministarstvu.

Zakon stvara osnov za reorganizaciju ERS-a

Zakon uvodi i kategoriju energetski zaštićenog kupca koja se odnosi na kupca električne energije iz kategorije domaćinstvo koji je socijalno ugroženi potrošač, ili domaćinstvo čijem članu zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje.

Zakon stvara osnov za reorganizaciju ERS-a, za šta će tek, kako se navodi, morati da se pronađe najbolji model u skladu sa novim pravilima na tržištu. Zakonom se uspostavlja osnovni pravni okvir za dalje restrukturiranje i reorganizaciju elektroenergetskog sektora.

Uvodi se mogućnost osnivanja energetskih zadruga kao novo područje za održivi niskougljenični energetski razvoj

Ministarstvo se opredelilo da zakonskim rešenjima otvori prostor za jedno novo područje održivog niskougljeničnog energetskog razvoja kroz mogućnost osnivanja građanskih energetskih zajednica ili zadruga za ostvarivanje ekonomskih i ekoloških koristi od obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti.

U sektoru e-mobilnosti se po prvi put regulišu minimalni tehnički zahtevi i uslovi za obavljanje usluge punjenja električnih vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. jul 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. jul 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. jul 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.