Životna sredina

Rio Tinto predao zahtev za određivanje obima ekološke studije za rudnik litijuma

jadar litijum rio tinto zahtev procena uticaja na zivotnu sredinu

Foto: kokas4oka from Pixabay

Objavljeno

17.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je omogućen javni uvid u prvi dokument u proceduri izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu rudarskog dela projekta „Jadar“, a to je zahtev za određivanje obima i sadržaja studije.

Zahtev za određivanje obima i sadržava studije o proceni uticaja rudnika jadarita na životnu sredinu je još jedan korak u proceduri za otvaranje rudnika za dobijanje litijuma firme Rio Tinto, projekta koji sve više zaoštrava podele u Srbiji.

Ministarstvo zaštite životne sredine je sada saopštilo da svi zainteresovani mogu od danas pa u narednih 15 dana da pogledaju Zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksplaotacije ležišta litijuma i bora Jadar i dostave svoje mišljenje.

Nosilac projekta, firma Rio Sava Eksplorejšn (Rio Sava Exploration), je podneo zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije na katastarskim parcelama u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice, grad Loznica, u  obuhvatu podzona 1A i 1B – zona rudarskih aktivnosti prema Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita u ležištu „Jadar„.

„Međutim, u dosadašnjem radu na projektu nisu identifikovane teškoće i nedostaci koji su mogli da ugroze ili onemoguće sprovođenje aktivnosti na realizaciji projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar“, navodi se na kraju Zahteva.

Vujović: Sledeći korak je donošenje Rešenja o obimu i sadržaju Studije

Irena Vujović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine, izjavila je da je Zahtev objavljen nakon što je kompanija Rio Sava Eksplorejšn na zahtev Ministarstva dopunila dokumentaciju, kako bi građanima bilo na raspolaganju više informacija.

“Zahtevali smo više podataka i informacija, kako bi se stekao bolji uvid u dokument već u ovoj početnoj fazi projekta. Kompanija je dostavila tražene podatke, konastatovali smo da je zahtev uredan i objavili ga u skladu sa procedurom”, rekla je ona.

Vujović je istakla da će na osnovu svih dokumenata biti pokrenuta sveobuhvatna diskusija, a zatim će svi zajedno doneti odluku o sudbini projekta.

Ona je dodala da je sledeći korak donošenje Rešenja o obimu i sadržaju Studije koji predstavlja detaljne smernice za izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rudarski deo projekta. Ista procedura biće primenjena i na druga dva dela – procesni i deo koji se odnosi na upravljanje otpadom.

Inače, sredinom juna Rio Tinto je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jadar litijum rio tinto zahtev procena uticaja na zivotnu sredinu

Rio Tinto predao zahtev za određivanje obima ekološke studije za rudnik litijuma

17. septembar 2024. - Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je omogućen javni uvid u prvi dokument u proceduri izrade ekološke studije za rudnik

bih litijum zajednicka izjava lopare tuzla brcko ugljevik

Osam lokalnih samouprava u BiH protiv rudnika litijuma na Majevici

17. septembar 2024. - Predstavnici osam loklanih samouprava u Bosni i Hercegovoini potpisali su zajedničku izjavu protiv otvaranja rudnika litijuma

dolina Jadra Srbija

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

17. septembar 2024. - Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije Rio Tinto. Sve o projektu Jadar, od 2001. do danas.

Confindustria, ESG conference

Konferencija ‘ESG, a way of life and doing business’ biće održana u Beogradu 25. septembra

17. septembar 2024. - Konferencija ESG, a way of life and doing business održaće se 25. septembra u Beogradu u Privrednoj komori Srbije