Životna sredina

RERI: Rio Tinto rasparčavanjem izbegava sveobuhvatnu ekološku studiju za projekat Jadar

RERI Rio Tinto rasparcavanjem izbegava sveobuhvatnu ekolosku studiju projekat Jadar

Foto: iStock

Objavljeno

10.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Rio Tinto pokušava da prikaže potencijalne uticaje na životnu sredinu projekta Jadar manjim nego što jesu, objavio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Kompanijin zahtev za određivanje obima i sadržaja ekološke studije obuhvata samo rudarski deo investicije.

Prvi dokument u proceduri izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar trebalo je vratiti na doradu jer je manjkav i nije u skladu s propisima u toj oblasti, saopštio je RERI. Ministarstvo zaštite životne sredine je prošlog meseca omogućilo javni uvid u dokumentaciju u okviru zahteva kompanije Rio Tinto za određivanje obima i sadržaja ekološke studije, ali samo za rudnik. Projekat Jadar obuhvata i postrojenje za preradu rude litijuma i bora i odlaganje jalovine i takozvane siromašne rude.

Kompanija time pokušava da prikaže potencijalne uticaje na životnu sredinu manjim nego što jesu, tvrde u RERI-ju. Ova nevladina organizacija ocenjuje da su kompanija i ministarstvo tako demantovale vlastite najave da će projekat biti realizovan po najvišim evropskim standardima zaštite životne sredine.

Rio Tinto i Ministarstvo zaštite životne sredine su rasparčavanjem demantovali vlastite najave da će projekat biti realizovan po najvišim evropskim standardima zaštite životne sredine, ocenjuje RERI

Rio Tinto je pribegao rasparčavanju projekta na manje celine (salami slicing iliti rezanje salame) kako bi izbegao sprovođenje procene uticaja na životnu sredinu za celokupan projekat, ističe RERI. Pomoću takve taktike mogu iz vida da ispadnu kumulativne i sveobuhvatne posledice.

„Rio Tinto je podneo zahtev u kojem je naveo da se projekat odnosi samo na eksploataciju rude litijuma i bora iz podzemnog rudnika, što ne predstavlja samostalan projekat, već samo deo projekta“, pojasnio je programski direktor RERI-ja Mirko Popović.

Investitori rasparčavanjem smanjuju troškove i ubrzavaju ishođenje dozvola

U zahtevu nije prikazan uticaj prerade rude na životnu sredinu. Nije poznato koje će se vrste reagensa koristiti ni koje će se vrste otpada i otpadnih voda generisati, niti kako će se tretirati. Ne zna se ni na koji način će se rudnik snabdevati vodom iz aluviona reke Drine. Izostao je i prikaz deponovanja mulja iz proizvodnje litijum-karbonata, borne kiseline i natrijum-sulfata, koji može dovesti do značajnog negativnog uticaja na životnu sredinu, navodi RERI.

Popović objašnjava da su među brojnim koristima za investitore koji razdvajaju svoje projekte smanjenje troškova i brže pribavljanje dozvola. Ukoliko negativni uticaji na životnu sredinu nisu sveobuhvatno procenjeni, ni mere koje su propisane studijom neće biti adekvatne, a samim tim investitor ima i manje troškove ulaganja u zaštitu životne sredine i zaštitu zdravlja i kvaliteta života lokalnog stanovništva, dodao je.

Kompanija zahtevom nije obuhvatila preradu rude, otpad, otpadne vode, snabdevanje vodom niti deponovanje mulja iz prerade

Zavod za zaštitu prirode je ranije naglasio da bi kompanija morala da studijom obuhvati sve faze eksploatacije i prerade rude jadarita.

“Verovatnoća da će nadležni organi u narednom postupku procene uticaja za drugi deo rudnika odlučiti da se taj projekat ne može realizovati, ili barem ne u tim kapacitetima značajno se smanjuje, čime investitor dobija mogućnost da započne realizaciju projekta iako nisu procenjeni celokupni uticaji na životnu sredinu”, ističe Jovan Rajić, osnivač RERI-ja.

Kompanija je požurila sa podnošenjem zahteva po važećem Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu, iako je predlog novog zakona koji obezbeđuje viši stepen odgovornosti nosioca projekta, izričito zabranjuje razdvajanje projekta, i daje veći prostor javnosti u procesu donošenja odluka, upućen Narodnoj skupštini i njegovo usvajanje se očekuje u narednim danima, dodao je.

RERI Rio Tinto rasparcavanjem izbegava ekolosku studiju
Foto: RERI

Ugrožavanje ljudskih prava i životne sredine izvesno

Zbog zabrinjavajućeg stanja vladavine prava u Srbiji, projekat Jadar se ne može realizovati bez ugrožavanja ljudskih prava i životne sredine, što potvrđuju i nepravilnosti uočene u postupku procene uticaja na životnu sredinu, kao i represija nad građanima, ekološkim aktivistima i organizacijama civilnog društva koji su na zakonit način iskazali neslaganje sa projektom, poručio je RERI.

U zahtevu stoji da bi se tokom projektovanog veka rudnika otkopalo 7.2 miliona kubnih metara jalovine i siromašne rude, podsetio je taj nezavisni institut. Za taj materijal potrebno je odlagalište koje bi zauzelo 450 puta 460 metara i bilo visoko 60 metara, dodao je RERI.

Narodna skupština Srbije trenutno raspravlja o predlogu zakonske zabrane istraživanja, rudarenja i prerade litijuma i bora. Podnela ga je grupa 86 opozicionih poslanica i poslanika.

Inače, na portalu Balkan Green Energy News možete pročitati hronološki pregled najvažnijih događaja vezanih za projekat Jadar od 2001, kada je Rio Tinto došao u Srbiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zakon o upravljanju otpadom, Crna Gora, zabrana jednokratne plastike

Crna Gora zabranila tanke plastične kese

10. oktobar 2024. - Crna Gora je uvela zabrane i ograničenja za upotrebu plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže

Blokadom puteva obnovljeni protesti protiv rudarenja litijuma

Blokadom puteva obnovljeni protesti protiv rudarenja litijuma

10. oktobar 2024. - Savez ekoloških organizacija Srbije je na po sat vremena blokirao put kod Loznice i Čačka da iskaže protivljenje kopanju litijuma

solarne elektrane priroda biodiverzitet nature inclusive solar

Ekološki integrisana solarna elektrana je dobitna kombinacija za obnovljivu energiju i biodiverzitet

10. oktobar 2024. - Ekološki integrisani solarni parkovi mogu da generišu znatan prihod povećavajući biodiverzitet, pa su sve interesantnija poslovna prilika

evropska unija usvojila nove standarde kvaliteta vazduha

Evropska unija pooštrila standarde kvaliteta vazduha

10. oktobar 2024. - Savet Evropske unije je usvojio direktivu kojom se uvode novi standardi kvaliteta vazduha