OIE

Republika Srpska potpisala sporazum o obnovljivim izvorima energije sa dve kineske kompanije

republika srpska sporazum kina djokic zhongbo china power

Foto: Petar Đokić/Facebook

Objavljeno

02.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Republika Srpska potpisala je Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije sa kineskim kompanijama Zhongbo Group i China Power.

Petar Đokić, ministar rudarstva i energetike Republke Srpske, saopštio je da je u ime Vlade Republike Srpske u Banja Luci potpisao Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije sa dve kineske kompanije.

„Kineske kompanije su potpisivanjem Sporazuma izrazile interes za istraživanje potencijala vjetra i sunca na pogodnim lokacijama u Republici Srpskoj i za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta“, objavio je Đokić na društvenoj mreži Fejbuk.

Prvi projekat koji je predložen u okviru strateške saradnje je, kako se navodi, izgradnja vetroelektrane čija će konačna instalisana snaga biti utvrđena nakon dodatnih analiza i izrade studije ekonomske opravdanosti.

Prvi projekat biće vetropark

Inače, kompanija Zhongbo Group spominjala se kao potencijalni investitor u vetroelektranu Hrgud u junu ove godine. To se desilo posle odluke Nemačke da zaustavi finansiranje ovog projekta. Predstavnici kineske firme tada su razgovarali sa čelnicima Elektroprivrede Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je potpisanim Sporazumom, prema rečima Đokića, izrazila spremnost da, u skladu sa važećim propisima Republike Srpske, pruži podršku investitoru u realizaciji namjra predviđenih ovim dokumentom.

republika srpska djokic kina sporazum zhongbo china power
Foto: Petar Đokić/Facebook

Zhongbo Group ima višedecenijsko iskustvo u izgradnji postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, proizvodnji građevinskih delova, izgradnji puteva i brzih pruga, izgradnji skladišta u lukama i carinama, kao i međunarodnoj trgovini, naveo je ministar.

China Power je, kako je naveo, njihova kompanija koja je osnovana za potrebe realizacije projekata van granica Kine.

China Power je dosad izgradila fotonaponske elektrane snage 10 GW

Đokić je istakao da je ova firma dosad su po sistemu “ključ u ruke” izgradile oko 10 gigavata solarnih postrojenja ukupne vrednosti oko 3,3 milijarde evra.

Izrazili su spremnost za saradnju sa domaćim kompanijama i u drugim oblastima privrede, istakao je on.

Sastanku je, kako je istakao, prisustvovao i ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, čijim posredstvom je i organizovana poseta kineske delegacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija vodonik hse druzmir sostanj tes solar

Slovenački HSE priprema proizvodnju vodonika pored termoelektrane Šoštanj

2. septembar 2024. - Slovenačka kompanija je, kako prenosi RTV Slovenija, u procesu dobijanja građevinske dozvole za postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika

Termicki tretira samo onaj otpad koji ne mozemo da recikliramo

Predstavljena Bela knjiga o dobijanju energije iz otpada u Srbiji

2. septembar 2024. - Na predstavljanju Bele knjige o dobijanju energije iz otpada u Srbiji je istaknuto da moramo da utvrdimo koliko kojeg otpada stvaramo da bismo njime mogli da upravljamo

rimac energy baterije uk sinestack skladistenje energije

Rimac Energy će prvi baterijski sistem isporučiti u Veliku Britaniju

2. septembar 2024. - SineStack je vodeće rešenje za baterijske sisteme za skladištenje energije sa mrežnim interfejsom kompanije Rimac Energy

klimatski forum zapadnog balkana 2024 konkurs can europe

Otvorene prijave za Klimatski forum mladih Zapadnog Balkana 2024.

2. septembar 2024. - Evropska koalicija nevladinih organizacija Climate Action Network (CAN) Europe pozvala je mlade sa Zapadnog Balkana da se prijave