Vesti

Razvojna banka Austrije investirala 19,8 miliona evra u GGF

Razvojna banka Austrije obezbedila 19,8 milliona GGF

Foto: Camila Fernández León on Unsplash

Objavljeno

18.04.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kao još jednu prekretnicu u svom partnerstvu, Green for Growth Fund (GGF) i Razvojna banka Austrije (OeEB) najavili su investiciju od 19,8 miliona evra. Nedavna transakcija naglašava deceniju zajedničkih napora u promovisanju održivog razvoja i borbi protiv klimatskih promena u jugoistočnoj Evropi.

Investicija od 19,8 miliona evra Razvojne banke Austrije, njena peta transakcija sa GGF-om, zamenjuje istekle početne ugovore potpisane pre 10 godina. Kroz zajedničke napore, OeEB je usmerila skoro 70 miliona evra u mere zaštite klime preko GGF-a. Dva partnera su objavila da je to svedočanstvo njihove zajedničke posvećenosti održivosti životne sredine.

Investicija je usklađena sa klimatskim ciljevima Austrije, što pokazuje strateški fokus obe organizacije na zaštitu klime i održivo finansiranje, dodaje se u saopštenju.

„Ova najnovija investicija OeEB-a ne samo da slavi deceniju partnerstva, već i jača našu zajedničku misiju ka zelenijoj budućnosti. Zajedno smo napravili korake u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji koji odjekuju izvan granica i postavljaju reper za održivi razvoj“, izjavio je predsedavajući GGF, Kristofer Nouls.

Istrajna snaga saradnje

Green for Growth Fund ulaže u mere osmišljene za smanjenje upotrebe energije, smanjenje emisije CO2 i poboljšanje efikasnosti upotrebe resursa na 19 tržišta širom jugoistočne Evrope i Kavkaza, u Ukrajini, Moldaviji, severnoj Africi i na Bliskom istoku. Fond obezbeđuje takvo finansiranje direktno, projektima za obnovljive izvore energije, preduzećima i opštinama, ili indirektno, preko odabranih finansijskih institucija.

GGF su u decembru 2009. godine pokrenule nemačka razvojna banka KfW i Evropska investiciona banka kao javno-privatno partnerstvo. Fond je dobio finansijsku podršku Evropske komisije, nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske banke za obnovu i razvoj i OeEB-a.

GGF je ove godine srebrni sponzor Beogradskog energetskog foruma

Bazu investitora fonda čine donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i institucionalni privatni investitori, uključujući International Finance Corp., Holandsku razvojnu banku FMO i Nemačku etičku banku GLS. GGF savetuje Finance in Motion, dok MACS Energy and Water deluje kao tehnički savetnik.

„Proširenje našeg partnerstva sa OeEB-om kroz ovu značajnu investiciju je svedočanstvo trajne snage i obostrane koristi naše saradnje. Tokom protekle decenije, zajednički smo negovali održivi ekonomski rast i upravljanje životnom sredinom u jugoistočnoj Evropi“, rekao je direktor Fonda GGF, Borislav Kostadinov.

GGF je srebrni sponzor Beogradskog energetskog foruma. Konferencija je zakazana za 13. i 14. maj u glavnom gradu Srbije.

Razvojna banka Austrije izdvaja više sredstava za borbu protiv klimatskih promena

Razvojna banka Austrije je svojom novom strategijom stavila još veći fokus na zeleno finansiranje i mere za borbu protiv klimatskih promena, istakla je članica izvršnog odbora, Sabine Gaber.

Puni naziv institucije za finansiranje razvoja je Oesterreichische Entwicklungsbank. U funkciji je od marta 2008. OeEB je specijalizovana za dugoročno finansiranje održivih projekata privatnog sektora u zemljama u razvoju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U strategiji Turske za 2035 novih 89 gigavata iz vetra, solara

U strategiji Turske za 2035. novih 89 gigavata iz vetra, solara

18. april 2024. - Turska je objavila mapu puta za transformaciju energetskog sektora i procenila je na 108 milijardi dolara

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

18. april 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

18. april 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

18. april 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.