OIE

Promina je najveći projekat koji je pobedio na aukciji u Hrvatskoj

acciona hrvatska promina solar aukcije

Objavljeno

06.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Španska firma Acciona Energia obezbedila je pravo na ugovor o razlici u ceni (CfD) za svoju fotonaponsku elektranu Promina u Hrvatskoj.

Solarni park Promina ima instalisani kapacitet od 189 MW, saopštila je Acciona.

To je najveći projekat koji je osvojio premije na poslednjoj aukciji za premije koju je sproveo Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Acciona je takođe bila uspešna i na prethodnoj aukciji u julu 2022. Tada su joj dodeljene subvencije za dva njena vetroparka.

Kompanija je sada saopštila da će se Promina graditi u Šibensko-kninskoj županiji u južnom delu Hrvatske i da će biti najveća solarna elektrana u zemlji kada bude na mreži 2027. Elektrana će se sastojati od 300.000 modula, i proizvoditi 320 GWh godišnje. To je, kako je španska firma navela, dovoljno da se snabde 69.000 domaćinstava, smanje emisije CO2 za 140.000 tona godišnje.

Firma će takođe izgraditi trafostanicu od 400 kV

Kao deo projekta, Acciona bi trebalo da izgradi trafostanicu od 400 kV na lokaciji za prenos struje iz elektrane u prenosnu mrežu.

Promina, kako je navela Acciona, predstavlja potvrdu njene posvećenosti hrvatskom tržištu obnovljivih izvora energije. Projekat se pridružuje vetroparkovima Opor (27 MW) i Boraja II (45 MW) koji su u izgradnji, kao i Jelinaku (30 MW), kojim radi od 2013.

Acciona tvrdi da će postati glavni proizvođač čiste energije u Hrvatskoj

Španska firma očekuje da će po završetku ovih projekata postati glavni proizvođač čiste energije u Hrvatskoj. Tada će njene elektrane predstavljati oko osam odsto kapaciteta obnovljvih izvora energije u zemlji, i 20 odsto kapaciteta solarnih elektrana.

Kompanija je saopštila da će Promina biti deo njenog programa upravljanja društvenim uticajem. Program podrazumeva ulaganje dela godišnjeg prihoda elektrane u podršku obrazovnim, velnes i programima zaštite životne sredine u zajednicama u kojima posluju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

6. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

6. avgust 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

6. avgust 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

6. avgust 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović