Životna sredina

Problematična državna pomoć za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji

Fid-in tarife MHE Severna Makedonija pravila EU o drzavnoj pomoci

Slika: BGEN

Objavljeno

02.09.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fid-in tarife za male hidroelektrane, koje nanose štetu životnoj sredini i ometaju građanima pristup vodi, nisu u skladu s pravilima Evropske unije o državnoj pomoći, zaključak je analize Centra za ekonomsku analizu (CEA) i organizacije Eko-svest, koje su od Vlade Severne Makedonije zatražile da ih ukinu i uvedu aukcije za dodeljivanje premija.

Dve organizacije su, takođe, podnele žalbu Energetskoj zajednici zbog nacionalnih propisa Severne Makedonije koji favorizuju male hidroelektrane u odnosu na druge tehnologije za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Svih 96 MHE proizvodi od pet do sedam odsto električne energije u zemlji

Od 2007. godine, kada su uvedene fid-in tarife, investitori su izgradili 96 MHE instalisane snage 87 MW, dok je najavljena gradnja još 25, snage 28 MW. Od 2015. do 2020. godine udeo MHE u ukupnoj proizvodnji električne energije bio je od pet do sedam odsto, a ukupna prosečna godišnja proizvodnja oko 329 GWh, navodi se u analizi.

Fid-in tarife trebalo bi zameniti premijama koje bi se dodeljivale na aukcijama

Vesna Garvanlieva, iz Centra za ekonomsku analizu, izjavila je da bi prema propisima Evropske unije o državnoj pomoći, podršku obnovljivim izvorima energije trebalo skoro u potpunosti prebaciti sa fiksnih fid-in tarifa na premije, koja bi se dodeljivale na aukcijama.

Premije izlažu obnovljive izvore energije tržištu jer su neke tehnologije obnovljivih izvora energije, poput MHE, dostigle fazu zrelosti koja zahteva njihov izlazak na tržište, objasnila je ona.

Fid-in tarife MHE Severna Makedonija pravila EU o drzavnoj pomoci Vesna Garvanlieva
Vesna Garvanlieva iz Centra za ekonomsku analizu (slika: Eko-svest/Facebook)

Od 42 miliona evra isplaćenih za 203 povlašćena proizvođača u 2020, 96 MHE je dobilo 16 miliona evra na ime fid-in tarifa, navodi se u analizi.

Autori analize naveli su da zakonodavstvo EU sugeriše prelazak sa feed-in tarifa na premije, kao i da nacionalno zakonodavstvo nije u potpunosti usklađeno sa pravilima EU o državnoj pomoći za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Država nastavlja da subvencioniše MHE koje su potpuno razvijena tehnologija

Davor Pehčevski iz Eko-svesti rekao je da trenutni set domaćih propisa favorizuje MHE, kao i da država nastavlja da subvencioniše potpuno razvijene i konkurentne tehnologije, što je praksa koju zabranjuje EU.

Vlada mora da omogući prelazak svih tehnologija sa fid-in tarifa na premije što je pre moguće kako bi se omogućila stvarna liberalizacija energetskog tržišta, ali i maksimalna zaštita prirode od štetnih projekata, naglasio je Pehčevski.

Ana Čolović Lešoska, direktorka Eko-svesti, ukazala je na slučajeve MHE koje su izgrađene u zaštićenim područjima.

Mnogi projekti krše pravila zaštite životne sredine i blokiraju ljudima pristup vodi, što otvara pitanje da li imaju pravo na državnu pomoć, rekla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

2. septembar 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

2. septembar 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

2. septembar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

2. septembar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta