Životna sredina

Predat zahtev za zabranu MHE na području opštine Prijepolje

prijepolje reke zastitimo reke peticija opstina

Foto: Zaštitimo reke Prijepolja/Facebook

Objavljeno

02.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Neformalna grupa „Zaštitimo reke Prijepolja“ predala je Skupštini opštine Prijepolje zvaničan zahtev za zabranu izgradnje malih hidroelektrana.

Zahtev je predat i svim odbornicima, članovima Opštinskog veća, predsedniku Opštine, njegovim pomoćnicima i zameniku predsednika, saopštila je Neformalna grupa Zaštitimo reke Prijepolja.

Oni su, takođe, predali i poruke građana napisane na razglednicama sa uništenom rekom Gračanicom koje su skupljene tokom ulične akcije održane u subotu.

Prijepolje bi, poput Užica, Pirota, Bora, Arilja, Ćićevca, Brusa, Vlasotinca, Dimitrovgrada, Sokobanje, Doljevca, Svrljiga… trebalo da prepozna najbolji interes za prirodu, ljude i perspektive razvoja koje otvara zaštita životne sredine i očuvanje vodotokova, prirode, predela i pejžaza, a koja se ostvaruje i kroz zabranju gradnje MHE, navodi se u zahtevu.

Problem MHE se plastično može videti na reci Gračanici

Podaci o negativnim uticajima dosad izgrađenih MHE u Srbiji nalaze se i u Nacrtu Prostornog plana Republike Srbije 2021-2035. u kome se kaže da je stihijska izgradnja MHe na manjim vodotocima i u zaštićenim oblastima je devastirala vodotokove, onemogućila izgradnju pojedinih neophodnih planiranih vodnih objekata i ugrozila prirodne vrednosti i potrebe lokalne zajednice.

Problem MHE se, kako navode, može plastično sagledati na primeru tri MHE izgrađene u nizu na reci Gračanica u okviru Predela izuzetnih odlika Kamena Gora.

Radovima je nepovratno uništen najreprezentativniji kanjon na području opštine Prijepolje i jedan od najvrednijih sa konzervacijskog aspekta i stavljen je u funkciju ostvarivanja pojedinačnog profitnog interesa, piše u zahtevu.

Zahtev nije baziran na proizvoljnim tumačenjima, već na informacijama relevantnih stručnjaka

Iz „Zaštitimo reke Prijepolja“ kažu da „Peticija za zabranu MHE u Prijepolju“ nije baziran na proizvoljnim tumačenjima, već su tražili informacije od svih relevantnih stručnjaka iz ove oblasti, prenosi Forum info.

Damir Bećirbašić, iz Neformalne grupe, kaže da je Odbor za energetiku Srpske akademije nauka i umetnosti rekao da je izričito protiv izgradnje MHE i da one ne doprinose energetskom sistemu u dovoljnoj meri, a takođe imaju štetan i poguban uticaj na životnu sredinu.

Grupa je, kako je rekao, dobila i potvrdu Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” iz Beograda da su svi vodotoci u slivu reke Lim bogati zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama i da se strogo protive izgradnji MHE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Balkanski samit o rekama 2024 odžan u Podgorici

Balkanski samit o rekama 2024. održan u Podgorici

2. oktobar 2024. - Balkanski samit o rekama u Podgorici okupio je više od stotinu stručnjaka za zaštitu reka, naučnika i aktivista

prijepolje reke zastitimo reke peticija opstina

Predat zahtev za zabranu MHE na području opštine Prijepolje

2. oktobar 2024. - Problem MHE se može plastično sagledati na primeru tri MHE izgrađene u nizu na reci Gračanica u okviru Predela izuzetnih odlika Kamena Gora

Jugoistočna Evropa imala 66 letnjih dana sa temperaturama iznad 32 stepena

2. oktobar 2024. - Prosečna temperatura vazduha tokom leta 2024. bila je najviša ikada zabeležena u Evropi u letnjoj sezoni, pokazali su podaci C3S

narodna skupstina litijum zabrana jadar protest ne damo jadar

Skupština Srbije danas o zabrani rudarenja litijuma i bora, Ne damo Jadar poziva na protest

2. oktobar 2024. - Narodna skupština Republike Srbija raspravljaće danas o Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima