Električna energija

Poslednja termoelektrana na ugalj u Velikoj Britaniji danas prestaje sa radom

Poslednja termoelektrana prestaje sa radom u Velikoj Britaniji

Foto: Uniper

Objavljeno

30.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Poslednja elektrana na ugalj u Velikoj Britaniji, Ratcliffe-on-Soar, u ponoć zvanično prestaje s proizvodnjom. U toj zemlji je udeo uglja počeo da pada 2012. godine, a ona će sutra postati prva u Grupi sedam (G7) bez tog energenta u proizvodnji struje.

Velika Britanija je prva započela proizvodnju električne energije iz uglja i to 1882. godine, kada je počela sa radom elektrana Holborn Viaduct. Prošlo je 142 godine i ta zemlja sada ulazi u novu eru kao prva u Grupi sedam (G7) u kojoj neće više biti te delatnosti.

Uniperova termoelektrana Ratcliffe-on-Soar u blizini Notingema proizvodi električnu energiju od 1968. godine, a večeras u ponoć prestaće sa radom. Ima kapacitet od 2,1 gigavata i u stanju je da napaja oko dva miliona domova. Pretposlednja elektrana na ugalj u Velikoj Britaniji, Kilroot u Severnoj Irskoj, ugašena je pre godinu dana.

Ratcliffeovo odbrojavanje do zatvaranja počelo je 2015. godine

Ratcliffeovo odbrojavanje do zatvaranja počelo je 2015. godine, kada je vlada objavila planove za okončanje proizvodnje električne energije iz uglja u narednoj deceniji. Rok je utvrdila 2020. godine.

Kompanija je ranije objavila da planira da na tom mestu počne da proizvodi niskougljenični vodonik i da postepeno, do kraja decenije, dostigne 500 megavata kapaciteta elektrolizera.

„Dok zatvaramo ovo poglavlje, odajemo počast Ratcliffeovom nasleđu i ljudima koji su ovde radili, dok istovremeno podržavamo izgradnju budućnosti sa čistijim i fleksibilnijim energentima. U tom kontekstu, Uniper ima za cilj da investira u tehnologije kao što su hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS), obnovljivi izvori energije i vodonik. Cilj je dekarbonizacija naših preostalih energetskih objekata i snabdevanje naših kupaca niskougljeničnim gorivom kao i zelenom i pouzdanom energijom“, rekao je Uniperov generalni direktor Majkl Luis.

Put Velike Britanije ka postupnom ukidanju električne energije iz uglja

Od 1882. do zatvaranja Ratcliffea, britanske elektrane na ugalj su sagorele 4,6 milijardi tona uglja i emitovale 10,4 milijarde tona ugljen-dioksida, pokazuje analiza Carbon Briefa.

Početkom devedesetih godina prošlog veka, udeo uglja u energetskom miksu Velike Britanije počeo da se smanjuje uporedo sa sve većim korišćenjem gasa. Ipak, ugalj je ostao ključna komponenta elektroenergetskog sistema te zemlje još preko dve decenije.

Ugalj je još 2012. činio skoro 40 odsto u proizvodnji električne energije, nakon čega njegov udeo ponire. Godine 2019. godine činio je samo dva odsto, objavio je Ember.

U međuvremenu, udeo solarnih i vetroelektrana porastao je sa šest na 34 odsto, dok je udeo gasa porastao za samo šest procentnih poena, na 34 odsto u istom periodu. Emisije u energetskom sektoru su pale za 74 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poslednja termoelektrana prestaje sa radom u Velikoj Britaniji

Poslednja termoelektrana na ugalj u Velikoj Britaniji danas prestaje sa radom

30. septembar 2024. - Poslednja elektrana na ugalj u Velikoj Britaniji, Ratcliffe-on-Soar, u ponoć zvanično prestaje s radom

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

30. septembar 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

30. septembar 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

30. septembar 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.