Životna sredina

Pokrajinska vlada usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine, preporučena zabrana korišćenja kesa

Pokrajinska-vlada-Deklaracija-zastita-zivotne-sredine-plasticne-kese

Photo: Pexels

Objavljeno

05.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinska vlada usvojila je Deklaraciju o zaštiti životne sredine kojom je predviđeno da se do kraja 2029. godine u javnim ustanovama prekine sa korišćenjem uglja i mazuta za grejanje, da se u velikim mestima radi na uvođenju ekološki prihvatljivih vozila za javni prevoz, kao i da se do kraja 2020. godine zabrani korišćenje plastičnih kesa.

Da bi stupila na snagu Deklaraciju mora da usvoji Skupština Vojvodine.

Autonomna pokrajina Vojvodina, kako se navodi u dokumentu, preduzeće mere da ustanove čiji je osnivač do kraja 2024. godine pripreme projektnu dokumentaciju na osnovu koje će, najkasnije do kraja 2029, postojeće sisteme za zagrevanje objekata koji koriste mazut i ugalj zameniti energetski efikasnim rešenjima.

Takođe, Deklaracija predviđa, da se u saradnji sa gradskim vlastima Novog Sada, Vršca, Zrenjanina, Kikinde, Pančeva, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice, u narednih 10 godina prioritetno podstiču projekti i tehnologije za unapređenje javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila koja će trošiti alternativna goriva. U saopštenju Pokrajinske vlade se navodi da je reč o električnoj energiji i gasu.

Po isteku ovog perioda, u narednih pet godina, ove mere će se preduzimati i u opštinama na teritoriji AP Vojvodine, koje imaju organizovan javni prevoz, navodi se u Deklaraciji.

Jedinicama lokalne samouprave biće preporučeno da u svojim planovima i programima upravljanja prirodnim resursima i dobrima utvrde mere za otklanjanje štete nanete ekosistemima usled neodrživog korišćenja i bacanja proizvoda izrađenih od plastike.

U sklopu toga biće preporučena i zabrana korišćenja plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda predviđenih za jednokratnu upotrebu, do kraja 2020. godine, piše o dokumentu.

Deklaracijom su obuhvaćene i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, kao i na unapređenju sistema zaštićenih područja i povećanju pošumljenosti.

U Deklaraciji se navodi da će AP Vojvodina preduzeti mere da mladi kroz obrazovanje stiču znanja i podižu svest o značaju zaštite i unapređivanja životne sredine, kao i održivog razvoja. Posebno se pozivaju organizacije civilnog društva da se uključe u donošenje odluka u ovoj oblasti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

5. april 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

5. april 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

5. april 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. april 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja