Energetska efikasnost

Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini u Srbiji

energetska sanacija objekata javnog znacaja 41 gradu opstini Srbiji

Foto: Danilo Mijatović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

31.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Dvadeset škola i vrtića širom zemlje i Hemijski fakultet i Kliničko-bolnički centar Dragiša Mišović u Beogradu su među objektima od javnog značaja koji dobijaju novo ruho. Ministarstvo rudarstva i energetike pokriva većinu troškova ovih projekata. Ukupno su vredni skoro 1,3 milijarde dinara, a mere energetske sanacije obuhvataju ugradnju fotonaponskih sistema, novo osvetljenje i grejanje.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 41 opštini i gradu u Srbiji. Događaj je održan u zgradi Opštine Smederevska Palanka, koja je energetski sanirana kroz isti program.

„Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je ove godine 800 miliona dinara, dvostruko više sredstava u odnosu na 2023. godinu, za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture, zdravstvenih ustanova, zgrada opštinskih uprava, rekonstrukciju javnog osvetljenja u 41 opštini i gradu, sa kojima smo danas potpisali ugovore, a ukupna vrednost ulaganja ministarstva i lokalnih samouprava iznosi blizu 1,3 milijardi dinara”, rekla je.

Obim projekata za objekte od javnog značaja dupliran

Ministarka je navela da se ove godine na javni poziv odazvalo dvostruko više lokalnih samouprava nego 2023. i da će se sanirati dva puta više objekata.

„Posebno mi je drago što će se sanirati Hemijski fakultet, koji ima velike izazove s energetskom efikasnošću i visokim računima za energente”, izjavila je Đedović Handanović.

Dodala je da će se ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije na objektima u Bosilegradu, Lučanima i Golupcu omogućiti snabdevanje iz čistih izvora energije i značajna samostalnost u snabdevanju. U Smederevskoj Palanci biće modernizovano javno osvetljenje, kao i u Novom Pazaru i Vrnjačkoj Banji. Saniraće se kulturni centri u Majdanpeku i Aleksincu.

Godišnja ušteda energije procenjena na devet gigavat-sati

Energetskom sanacijom škola, vrtića, zdravstvenih centara i dečjih odmarališta za koje su danas potpisani ugovori uštedeće se devet gigavat-sati toplotne i električne energije na godišnjem nivou, po rečima Dubravke Đedović Handanović. Smanjenje emisija ugljen-dioksida iznosiće oko 5.500 tona godišnje, napomenula je. U rekonstruisanim objektima smanjiće se potrošnja energije od 20 do 50 odsto, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je podsetila da su gradovi i opštine prepoznati po visokoj zagađenosti vazduha i svrstani u treću kategoriju kvaliteta vazduha, imali pravo da prijave po dva projekta, a da su ekonomski nerazvijene lokalne samouprave imale mogućnost da od ministarstva dobiju i 100 odsto sredstava za energetsku sanaciju objekata.

„Energetska sanacija objekata će početi veoma brzo, čime ćemo obezbediti višestruke koristi za naše građane”, poručila je.

Od Bečeja do Bosilegrada

Energetski će se sanirati 13 osnovnih škola i dve srednje: u Knjaževcu, Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu, Ljigu, Vladimircima, Svilajncu, Ražnju i Valjevu. Radovi slede na opštinskim zgradama u Bečeju, Bosilegradu, Priboju, Sokobanji, Kniću i Merošini.

U program je ušao po jedan vrtić u Smederevu, Lajkovcu, Ubu, Vranju i Surdulici; zatim Tehnički fakultet Novi Sad, Hemijski fakultet i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Ugovori su uručeni za objekte komunalnih delatnosti u Kuršumliji, Valjevu i Lučanima.

Mere unapređenja energetske efikasnosti predviđene su za bazen u Obrenovcu, KBC Dragiša Mišović, biblioteku u Beloj Palanci, turistički prostor Tvrđava Golubac Grad, dečje odmaralište Zlatibor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

31. jul 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

31. jul 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

31. jul 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

31. jul 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović