Otpad

Objavljen spisak opština koje su dobile sredstva za rešavanje problema nesanitarnih deponija

spisak-opstine-nesanitarne-deponije

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.05.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je spisak od 14 opština kojima će biti pripremljeni projekti sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih ili opštinskih deponija. U odnosu na preliminarni spisak bez pomoći države ostalo je 18 opština i gradova.

Na spisku, koji je deo odluke Ministarstva, se nalazi jedan grad – Leskovac, i 13 opština: Blace, Ljig, Vrnjačka Banja, Irig, Merošina, Ćuprija, Ražanj, Zrenjanin, Bački Petrovac, Gadžin Han, Žabalj, Lapovo i Šid.

Ministarstvo je, inače, konkurs za izbor lokalnih samouprava raspisalo 20. februara, a onda je sredinom marta objavilo preliminarni spisak opština i gradova koje ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom. Na toj preliminarnoj listi je bilo 32 opštine i grada.

Prilikom izbora lokalnih samouprava u obzir je uzet i stepen razvijenosti opštine ili grada u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu

Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu u okviru razdela 25 Program 0406 – Integrisano upravljanje otpadom, otpadnim vodama, hemikalijama i biocidnim proizvodima, obezbedilo finansijska sredstva za izradu projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih (opštinskih) deponija – smetlišta, saopštilo je Ministarstvo, ali nije navedeno o kojoj sumi je reč.

Izrada projekta sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih deponija obuhvata projektno-tehničku dokumentaciju izrađenu u skladu sa propisima.

Na konkurs su mogle da se prijave lokalne samouprave koje nemaju dugove po osnovu dospelih obaveza za javne prihode, koje nisu dobile sredstva za iste namene iz budžeta ili drugih izvora finansiranja, kao i one koje su pripremile Plan prilagođavanja postrojenja.

Prilikom odlučivanja, kako je saopštilo Ministarstvo, u obzir je uzet i stepen razvijenosti opštine ili grada u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu, kao i stepen ugroženosti životne sredine i direktnog uticaja projekta na ostvarivanje prioriteta utvrđenih strateškim dokumenatima i planovima.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

8. maj 2019. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

8. maj 2019. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

8. maj 2019. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

8. maj 2019. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom