Životna sredina

Oba entiteta BiH traže od Hrvatske da zaustavi uništavanje vrela Une

Oba entiteta BiH Hrvatske zaustavi unistavanje vrela Une

Foto: iStock

Objavljeno

30.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine uputile su zahteve Hrvatskoj da prekine izgradnju male hidroelektrane na vrelu Une. Ta lokacija je deo mreže Natura 2000. Una je na Uneskovom spisku svetske baštine, a u BiH je nacionalni park.

Vlasti u Hrvatskoj nisu reagovale, pa je skandal internacionalizovan. I Federacija BiH i Republika Srpska su od njih zatražile da zaustave privatnog investitora koji je pokrenuo radove na instalaciji male hidroelektrane na vrelu Une. Ta reka je gotovo nedirnuta i slobodnog toka i nesporno je da je jedna od najlepših na Balkanu.

Lokalno stanovništvo, borci i borkinje za životnu sredinu i politički predstavnici održali su tri protesta otkad su 5. jula počeli radovi.

Ovo mesto u Donjoj Suvaji u opštini Gračac u Hrvatskoj pripada mreži Natura 2000 zaštićenih područja u Evropskoj uniji. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) uvrstila je deo gornjeg toka u Bosni i Hercegovini na listu lokacija svetske baštine. Ta zemlja ju je proglasila nacionalnim parkom.

Ostali bez pijaće vode usred toplotnog talasa

Investitor, firma nazvana Pipra, prvo je izazvala prekid snabdevanja u vodovodu, istakla je Tanja Rastović. Ona predvodi asocijaciju Una u obližnjem gradiću Srbu. Rastović je Novostima izjavila da je voda zbog radova postala zamućena i nebezbedna za piće. Ta grupa skuplja potpise za peticiju za obustavu projekta.

Štaviše, Hrvatska planira da pored Une otvori deponiju nuklearnog otpada

Meštanima voda nije isporučivana nekoliko dana i to usred poslednjeg toplotnog talasa. Vrelo reke je, inače, samo nekoliko kilometara of nacionalnog parka Una u BiH.

„Una jest svjetska baština. Ali to je i moja baština. Moji preci su ovu vodu pili. Moji unuci je piju i ja želim da se to nastavi,“ kazala je stanovnica Sanja Ševo.

Bez građevinske dozvole

Firmi još nedostaju brojne dozvole, poput cene prihvatljivosti zahvata za područje ekološke mreže, pa čak i valjane građevinske dozvole, jer je istekla 2022, saopštila je Zelena akcija.

Vrelo Une je duboko barem 248 metara, pa je po tom kriterijumu jedno od najdubljih na svetu.

Inače, Hrvatska planira da dalje nizvodno skladišti nuklearni otpad. Početak radova na uređenju odlagališta zakazala je za 2028. godinu. Ni u tom slučaju niko ništa nije pitao lokalno stanovništvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih litijum zajednicka izjava lopare tuzla brcko ugljevik

Osam lokalnih samouprava u BiH protiv rudnika litijuma na Majevici

30. jul 2024. - Predstavnici osam loklanih samouprava u Bosni i Hercegovoini potpisali su zajedničku izjavu protiv otvaranja rudnika litijuma

dolina Jadra Srbija

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

30. jul 2024. - Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije...

Confindustria, ESG conference

Konferencija ‘ESG, a way of life and doing business’ biće održana u Beogradu 25. septembra

30. jul 2024. - Konferencija ESG, a way of life and doing business održaće se 25. septembra u Beogradu u Privrednoj komori Srbije

srbija sepa izvestaj zagadjen vazduh

Vazduh je u 2023. bio prekomerno zagađen u 21 mestu u Srbiji

30. jul 2024. - Agencija za zaštitu životne sredine saopštila da je u 2023. kvalitet vazduha u Srbiji značajno unapređen u odnosu na 2022.