OIE

NIS i Sinopec će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

srbija nis sinopec gasprom

Foto: NIS

Objavljeno

11.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Naftna industrija Srbije, u vlasništvu ruskog giganta Gasproma, i njen Naučno-tehnološki centar (NTC) potpisali su sa kineskom firmom Sinopec Petroleum Engineering Corporation, koja je deo kompanije Sinopec, jedne od najvećih naftno-gasnih kompanija u svetu, Memorandum o naučno-tehnološkoj saradnji.

Dve naftno-gasne kompanije dogovorile su se da sarađuju u oblasti zelene energije i projekata za prikupljanje, skladištenje i iskorišćenje ugljen-dioksida (eng. carbon capture, utilisation and storage – CCUS), saopštio je NIS.

Memorandum je potpisan tokom posete kineske delegacije domaćoj naftnoj kompaniji.

Memorandumom se definiše namera dve kompanije da uspostave naučno-tehnološku saradnju u oblastima od zajedničkog interesa. Prioritet su obnovljivi izvori energije, uključujući i oblast izdvajanja, skladištenja i iskorišćenja CO2 (eng. CCUS), proizvodnje niskougljeničnog vodonika (eng. low-carbon hydrogen) i proizvodnje energije iz geotermalnih i solarnih izvora.

Dve firme su zainteresovane za vodonik, geotermal, solar

Imajući u vidu da obe kompanije teže da doprinesu održivijoj budućnosti u energetskom sektoru, uz korišćenje najsavremenijih tehnologija, ova saradnja otvara nove puteve ka energetskoj tranziciji, dekarbonizaciji i unapređenju zaštite životne sredine, naveo je NIS.

Tokom posete, kompanije su razmotrile modalitete za konkretizaciju saradnje u narednom periodu, pre svega u kontekstu potencijalne realizacije projekta izdvajanja CO2 (eng. carbon capture) i proizvodnje plavog vodonika iz proizvodnih procesa u Rafineriji nafte Pančevo.

Memorandum su u prostorijama kompanije NIS u Beogradu potpisali Andrej Šošin, prvi zamenik generalnog direktora i direktor Bloka – Istraživanje i proizvodnja NIS-a, Leonid Stulov, direktor NTC-a i Džang Đijen, glavni ekspert u oblasti uštede energije i zaštite životne sredine kompanije Sinopec Petroleum Engineering & Construction Corporation.

U projektima bi mogle da učestvuju i druge firme kompanije Sinopec

Potpisivanju su prisustvovali Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, Si Džiguo, predsednik kompanije Sinopec Petroleum Engineering & Construction Corporation, Sun Jenan, predstavnik matične kompanije China Petrochemical Corporation, poznate kao Sinopec Group, Vladimir Gagić, direktor Bloka – Prerada u NIS-u, kao i predstavnici drugih podružnica kompanije Sinopec koje bi mogle da budu angažovane na zajedničkim aktivnostima.

Sinopec Petroleum Engineering Corporation je ćerka firma Sinopec Grope. Sinopec je najveći dobavljač nafte i petrohemijskih proizvoda u Kini i najveća prerađivačka kompanija, kao i druga najveća hemijska kompanija na svetu. Po ukupnom broju benzinskih stanica u svojoj prodajnoj mreži, kompanija zauzima drugo mesto na globalnom nivou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

irena vodonik trgovina

IRENA: Novi lanci snabdevanja vodonikom moraju biti održivi

11. septembar 2024. - Novo svetsko tržište obnovljivog vodonika može stvoriti prilike za zemlje u razvoju, ali se mora voditi računa o održivosti, navodi IRENA

srbija nis sinopec gasprom

NIS i Sinopec će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

11. septembar 2024. - Iza NIS-a je Gasprom, a iza Sinopec Petroleum Engineering Corporation, Sinopec, jedna od najvećih naftno-gasnih kompanija u svetu

Britanija drzavnog giganta GB Energy druge zemlje sve vise elektrana

Državni gigant GB Energy kao odgovor na značajno učešće stranih kompanija u energetskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva

11. septembar 2024. - Grad Minhen drži veći deo vetroparkova na moru u britanskim vodama nego sama vlada u Londonu, upozorio je sekretar za energetiku Ed Miliband

Jan Konrad unicorn Systems intervju digitalizaciju igraca elektricne energije

Unicorn Systems olakšava digitalizaciju, ulazak novih igrača na tržište električne energije

11. septembar 2024. - TSO-ovima treba razmena podataka s nižim segmentima i to sve do individualnih uređaja koji učestvuju na tržištu struje. Softver kompanije Unicorn Systems doprinosi integraciji svih učesnika, kaže njen CCO Jan Konrad.