Električna energija

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Foto: Končar

Objavljeno

15.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su u Zagrebu ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar – Transformatorski kotlovi (KTK).

Dogovor će omogućiti značajno proširenje proizvodnje, prodaju dela budućeg proizvodnog kapaciteta firme Siemens Energy, međusobnu razmenu znanja, podelu rizika, kao i znatno veći plasman transformatorskih kućišta na globalno tržište, saopštio je Končar.

Cilj transakcije je, kako je navela hrvatska kompanija, saradnja u okviru novoosnovane firme u kojoj će Končar biti većinski vlasnik sa 60 odsto akcija, dok će Siemens Energy imati 40 odsto deonica.

Hrvatska firma je navela da je rekordna potražnja za transformatorima jedan od  rezultata energetske tranzicije širom Evropske unije.

Saradnja dve firme rezultiraće gradnjom fabrike na lokaciji firme Končar u Sesvetskom Kraljevcu

A, jedna od ključnih komponenti za njihovu proizvodnju upravo su transformatorska kućišta, pa će saradnja dve firme rezultirati gradnjom fabrike na lokaciji firme Končar u Sesvetskom Kraljevcu.

Gordan Kolak,  predsednik uprave kompanije Končar, izjavio je da je početak novog zajedničkog poduhvata sa nemačkom kompanijom predstavlja istorijski događaj za hrvatsku firmu.

Saradnja, prema njegovim rečima, osigurava otpornost na krize, i stvara priliku za značajan rast poslovanja.

Holt: Transformatori su osnova elektroenergetske mreže

Tim Holt, član globalne Uprave firme Siemens Energy, rekao je da su transformatori osnova elektroenergetske mreže. Čelična kućišta u kojima su smesteni, dodao je, nisu samo obična zaštita, već povećavaju  pouzdanost, sigurnost i dugovečnost ove kritične opreme.

„Buduće postrojenje godišnje će proizvoditi oko 160 kotlova za velike energetske transformatore koji su dovoljni za snadevanje energijom 2,4 miliona kućanstava godišnje. Končar  nam je bio prirodan partner jer posjeduje potrebnu ekspertizu za brzu proizvodnju visokokvalitetne opreme“, poručio je Holt.

Inače, Siemens je jedan od osnivača firme Končar, daleke 1921. Partnerstvo dve fime je obnovljeno 1994. osnivanjem zajedničke firme Končar – Power Transformers u kojoj nemačka firma ima 51 odsto, a hrvatska 49. Ta firma je, kako je naveo Končar, jedan od najvećih svetskih proizvođača velikih transformatora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

15. jul 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

15. jul 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

15. jul 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

15. jul 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta