OIE

IRENA: Novi lanci snabdevanja vodonikom moraju biti održivi

irena vodonik trgovina

Foto: IRENA

Objavljeno

12.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vodonik koji se proizvodi uz niske troškove i niske emisije CO2  biće ključan za obaranje neto emisija gasova sa efektom staklene bašte na nulu najkasnije 2050. godine, ali tehnološki i ekonomski potencijali za njegovu proizvodnju nisu ravnomerno raspoređeni u svetu, jer regioni koji mogu da ga proizvode nisu uvek isti oni u kojima se očekuje visoka potražnja. Ova neravnoteža može dovesti do nastanka novog međunarodnog tržišta obnovljivog vodonika i njegovih derivata, što će promeniti svetsku trgovinu energijom i otvoriti nove prilike za zemlje u razvoju, ali i stvoriti potencijalne probleme u pogledu održivosti, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Pored uvođenja novih igrača, ovo novo globalno tržište vodonika moglo bi da stvori i veoma složene međunarodne lance snabdevanja, što će zahtevati sveobuhvatan pristup po pitanju održivosti, posebno kod zemalja u razvoju, napominje IRENA u izveštaju pod nazivom Shaping Sustainable International Hydrogen Value Chains.

Četvrtina globalne potražnje za vodonikom bi 2050. mogla biti pokrivana međunarodnom trgovinom

Budući da proizvodnja neće uvek biti u blizini centara najveće potražnje, IRENA predviđa da će se do 2050. godine oko 25% globalne potražnje za vodonikom podmirivati putem međunarodne trgovine. Od toga oko 55% će verovatno biti transportovano u obliku čistog vodonika kroz prilagođene gasovode, dok bi preostalih 45% bilo transportovano uglavnom u obliku amonijaka.

irena vodonik trgovina

Izvor: IRENA

U izveštaju, koji se fokusira na zemlje u razvoju kao dobavljače vodonika i bogate privrede kao buduće centre potražnje, IRENA napominje da razvijene zemlje imaju sisteme podsticaja za proizvodnju obnovljivog vodonika i da se mnogi od njih odnose i na proizvodnju na stranim tržištima.

IRENA takođe smatra da novi lanci snabdevanja vodonikom treba da budu zaista održivi i pravični. To zahteva sveobuhvatan pristup koji ne uzima u obzir samo intenzitet emisija, već i ekonomske, ekološke i socijalne aspekte, navodi se u izveštaju.

Održiva trgovina vodonikom zahteva brigu o ekološkim i društvenim aspekatima

Da bi obnovljivi vodonik doprineo pravednoj energetskoj tranziciji, važno je obezbediti da zemlje u razvoju koje ga proizvode i izvoze od toga imaju i koristi, kako ekonomske tako i društvene, navodi se u izveštaju. To se može postići podrškom lokalnom industrijskom razvoju, koji bi omogućio zemljama u razvoju da otvore održivija radna mesta, ostvare dugoročnu dobit i povećaju svoju konkurentnost na međunardnom planu.

U zemljama izvoznicama treba graditi više obnovljivih kapaciteta nego što je potrebno za industriju vodonika

Takođe je ključno smanjiti potencijalno ekološko opterećenje na zemlje u razvoju pri proizvodnji zelenog vodonika za izvoz, navodi se u izveštaju. U tom smislu, IRENA preporučuje da se obezbedi da razvoj vodonične privrede u izvoznim regionima istovremeno pokreće i širu energetsku tranziciju, a to uključuje podršku u izgradnji obnovljvih kapaciteta većih od onih koji su potrebni za snabdevanje postrojenja za proizvodnju vodonika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

irena vodonik trgovina

IRENA: Novi lanci snabdevanja vodonikom moraju biti održivi

12. septembar 2024. - Novo svetsko tržište obnovljivog vodonika može stvoriti prilike za zemlje u razvoju, ali se mora voditi računa o održivosti, navodi IRENA

srbija nis sinopec gasprom

NIS i Sinopec će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

12. septembar 2024. - Iza NIS-a je Gasprom, a iza Sinopec Petroleum Engineering Corporation, Sinopec, jedna od najvećih naftno-gasnih kompanija u svetu

Britanija drzavnog giganta GB Energy druge zemlje sve vise elektrana

Državni gigant GB Energy kao odgovor na značajno učešće stranih kompanija u energetskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva

12. septembar 2024. - Grad Minhen drži veći deo vetroparkova na moru u britanskim vodama nego sama vlada u Londonu, upozorio je sekretar za energetiku Ed Miliband

Jan Konrad unicorn Systems intervju digitalizaciju igraca elektricne energije

Unicorn Systems olakšava digitalizaciju, ulazak novih igrača na tržište električne energije

12. septembar 2024. - TSO-ovima treba razmena podataka s nižim segmentima i to sve do individualnih uređaja koji učestvuju na tržištu struje. Softver kompanije Unicorn Systems doprinosi integraciji svih učesnika, kaže njen CCO Jan Konrad.