Električna energija

IEA: Solarna energija će vladati tržištem električne energije u narednoj deceniji

solarna energija kralj

Foto: Pixabay/andreas160578

Objavljeno

15.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna fotonaponska postrojenja su po svemu sudeći pred ogromnom ekspanzijom, sa projektovanom prosečnom stopom rasta od 13% godišnje u narednoj deceniji, čime će pokriti skoro trećinu rasta potražnje za električnom energijom u periodu od 2020. do 2030. godine i postati novi „vladar“ svetskih tržišta struje, navodi se u izveštaju o perspektivama energetskog sektora u svetu (World Energy Outlook 2020), koji je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, smatra da će solarna energija postati novi “kralj” svetskih tržišta električne energije i da je, sudeći po trenutnim državnim politikama, na putu da svake godine nakon 2022. postavlja nove rekorde u novoizgrađenim kapacitetima.

Obnovljivi izvori energije imaju glavnu ulogu u svakom od scenarija IEA

Izveštaj IEA analizira četiri scenarija globalnog oporavka nakon pandemije COVID-19, a obnovljivi izvori energije imaju glavnu ulogu u svakom od njih, pri čemu će solarna energija biti glavna zvezda.

Prema scenariju najavljenih politika (Stated Policies Scenario (STEPS)), koji odražava do sada najavljene namere i ciljeve i prema kome će se svetska privreda vratiti na nivo pre pandemije tokom 2021. godine, obnovljivi izvori energije će pokriti 80% rasta globalne potražnje za električnom energijom tokom predstojeće decenije i prestići ugalj kao glavni izvor energije za proizvodnju struje već 2025. godine.

Očekuje se da solarna energija postane glavni pokretač rasta sektora obnovljivih izvora

Hidroenergija će ostati najveći obnovljivi izvor energije, ali će solarna energija postati glavni izvor rasta, a slediće je energija vetra. Solarna fotonaposnka tehnologija je već u većini zemalja konstantno jeftinija nego elektrane na ugalj ili prirodni gas, a solarne elektrane nude struju po najnižim cenama ikada, navodi se u izveštaju.

Prema scenariju STEPS, instalacija novih fotonaponskih kapaciteta u svetu trebalo bi da premaši nivo pre pandemije već 2021. godine, uz nove godišnje rekorde svake godine nakon 2022. zahvaljujući široko dostupnim sredstvima, sve nižim troškovima i podršci kroz državne politike u preko 130 zemalja.

Proizvodnja struje iz uglja se nikada neće vratiti na rekordni nivo iz 2018. godine

Istovremeno, očekuje se da će se svetska proizvodnja električne energije iz uglja oporaviti posle ovogodišnjeg pada od 8%, ali se nikada neće vratiti na rekordni nivo zabeležen 2018. godine. Prema scenaciju STEPS, udeo uglja u ukupnoj svetskoj proizvodnji struje će 2030. godine pasti na 28%, u poređenju sa 37% u 2019.godini i 35% u 2020. godini.

IEA očekuje gašenje 275 GW kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja do 2025. godine, što predstavlja 13% ukupnih kapaciteta iz 2019. godine. Ovo uključuje gašenje 100 GW kapaciteta u Sjedinjenim Amričkim Državama i 75 GW u Evropskoj uniji. Međutim, ovo smanjenje će biti u velikoj meri nadoknađeno puštanjem u rad novih kapaciteta do kraja 2025. godine, pri čemu je 130 GW već u izgradnji, uglavnom u Kini, Indiji i Jugoistočnoj Aziji.

Emisije CO2 iz proizvodnje električne energije ne bi trebalo da se vrate na nivo pre pandemije

 Kao rezultat ovih trendova, emisije CO2 iz sektora proizvodnje električne energije će porasti na nešto više od 13 Gt do 2024. godine, ali se nikada neće vratiti na nivo pre pandemije. Međutim, IEA naglašava da bi se emisije smanjile za čak 38% u slučaju scenarija održivog razvoja (Sustainable Development Scenario (SDS)), koji predviđa ekspanziju politika koje podržavaju čistu energiju i investicija, koje bi omogućile puno postizanje ciljeva održivog razvoja, uključujući i Pariski sporazum i ciljeve po pitanju dostupnosti energije i kvaliteta vazduha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

15. oktobar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

15. oktobar 2020. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

15. oktobar 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. oktobar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.