Električna energija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

koncar vidraru rumunija

HE Vidraru (foto: Končar)

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru, snage 220 MW.

Ugovor je sklopila firma Končar – Inženjering kao član konzorcijuma sa firmom Electromontaj, a poslovi obuhvataju projektovanje, proizvodnju, isporuku, demontažu postojeće i montažu nove opreme, kao i ispitivanje i puštanje u pogon.

Ugovor je, kako je naveo Končar, vredan više od 188 miliona evra, od kojih je udeo hrvatske kompanije 80 miliona evra.

HE Vidraru, sa prosečnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 400 GWh, izgrađena je u periodu od 1961. do 1966. godine kao vršna elektrana na reci Arges. Radovi koje će obaviti konzorcijum produžiće njen životni vek objekta i poboljšati njene performanse.

Hidroelektranom Vidraru upravlja Transelectrica

Hidroelektranom upravlja Hidroelectrica, najveći proizvođač struje u zemlji koji sa 6,3 GW instalirane snage u 182 hidroelektrane proizvodi godišnje 15,6 TWh.

Ugovor su potpisali Karoly Borbeli, predsednik Uprave firme Hidroelectrica, Darijo Runjić, član Uprave Končar – Inženjeringa, i Jounut-Adrian Tanasojka, generalni direktor firme Electromontaj.

Kolak: Ulazak na tržište Rumunije

Gordan Kolak, predsednik Uprave Končara, izjavio je da je strateška vrednost ovog posla, osim finansijskog značaja, to što firmi otvara novo tržište Evropske unije na kojem Končar dosad nije bio značajnije prisutan.

Revitalizacija je ugovorena po sistemu “ključ u ruke”, a konzorcijuma će isporučiti generatore i turbine, hidromehaničku opremu, postrojenje generatorskog napona, sistem upravljanja i zaštite elektrane, transformatore, sisteme napajanja i ostale elektromašinske pomoćne sisteme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektroprivreda BiH 2023 najveci gubitak do sada

Elektroprivreda BiH 2023. pretrpela najveći gubitak do sada

3. jul 2024. - Manjak uglja, loša hidrologija i zastarela proizvodna postrojenja su 2023. gurnuli EPBiH duboko u crveno – 169 miliona evra

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

3. jul 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

3. jul 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

3. jul 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije