OIE

Goldman Sachs: Investicije u OIE će 2021. prvi put biti veće nego u naftu i gas

Goldman Sachs

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ulaganja u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) bi u 2021. godini trebalo da po prvi put u istoriji premaše nivo investicija u sektorima nafte i gasa, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju američke investicione banke Goldman Sachs.

Sledeće godine, OIE će postati najveća oblast ulaganja u celom sektoru energetike i činiće oko 25% ukupnih svetskih kapitalnih izdataka u energetici, u poređenju sa udelom od svega 15% zabeleženim u 2014. godini, navodi Goldman Sachs.

Zelena energija bi mogla privući 16 biliona dolara investicija do kraja 2030. godine

Do kraja 2030. godine, OIE bi mogli privući čak 16 biliona dolara investicija, što bi bilo u skladu sa planom da se globalno zagrevanje zadrži na nivou ispod 2°C, predviđenim Pariskim sporazumom, navodi se u izveštaju pod nazivom “Carbonomics.”

Čiste tehnologije bi mogle stvoriti i do 20 miliona radnih mesta do 2030. godine

Čiste tehnologije imaju potencijal da privuku između jedan i dva biliona američkih dolara infrastrukturnih investicija godišnje i stvore između 15 i 20 miliona novih radnih mesta u sektoru energetike do 2030. godine, uglavnom kroz javno-privatna partnerstva, navodi se u izveštaju.

Čiste tehnologije će takođe imati značajnu ulogu u svetskom ekonomskom oporavku nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, stoji u izveštaju.

U izveštaju se upozorava na “dekarbonizaciju u dve brzine”

U izveštaju se takođe upozorava na moguću pojavu “dekarbonizacije u dve brzine,” pri čemu bi fiskalni i finansijski podsticaji ubrzavali tempo ulaganja u čiste tehnologije, dok bi, sa druge strane, razvoj tržišta emisija CO2 i tehnologija poput izdvajanja i skladištenja CO2, kao i proizvodnje “čistog” vodonika, bio usporen.

Ovaj proces bi mogao dovesti do kašnjenja sa tehnološkim dostignućima neophodnim da se “poravna” kriva troškova dekarbonizacije, upozorava Goldman Sachs.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. jun 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. jun 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. jun 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

19. jun 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine