OIE

GGF obezbedio 82,8 miliona evra investicija za zeleno kreditiranje

GGF obezbedio 82,8 miliona evra investicija za zeleno kreditiranje

Foto: iStock

Objavljeno

18.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj je zaključio 2023. godinu obezbedivši 32,8 miliona evra od nemačke razvojne banke KfW i 50 miliona evra od FMO-a, holandske banke za razvoj preduzetništva. Ove investicije u akcijski kapital sa prednošću u isplati dividendi namenjene su zelenom kreditiranju, uglavnom s fokusom na energetsku infrastrukturu i energetsku efikasnost, energetsku bezbednost i klimatsku akciju.

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund, GGF) ulaže u projekte koji doprinose životnoj sredini i dobrobiti društva, a savetuje ga Finance in Motion. Obezbedio je na kraju 2023. godine ukupno 82,8 miliona evra u kapitalnim investicijama od dva dugogodišnja partnera. Nemačka razvojna banka KfW opredelila je 32,8 miliona evra za kupovinu akcija klase A.

FMO, holandska banka za razvoj preduzetništva, investira 50 miliona evra. Od toga 35 miliona evra ide u akcije klase A, a 15 miliona evra u akcije klase B.

GGF je saopštio da mu je to ojačalo kapacitet za podršku partnerskim institucijama u 19 država u kojima deluje, uključujući Ukrajinu. Transakcija šalje snažnu poruku poverenja malim podzajmoprimcima te mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kao i akterima u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, saopštio je fond.

GGF navodi da će se fokusirati na ekonomsku rezilijentnost i oporavak, posebno preko energetskog sektora, stavljajući naglasak na popravke na infrastrukturi, rehabilitaciju i energetsku efikasnost u skladu sa širim naporima ka omogućavanju zelene tranzicije i efikasnog upravljanja životnom sredinom.

Značajna prekretnica za GGF

Fond je efikasno spojio energetsku sigurnost, ekonomsku rezilijentnost i klimatsku akciju, pokazujući značajne rezultate, navodi se u saopštenju. Rečeno je da je u poslednjoj deceniji GGF ključno usmeravao svoje partnere ka održivim energetskim sistemima, postigavši značajno smanjenje emisija CO2, proširio upotrebu obnovljive energije i ostvario značajne uštede energije. Rezultat ovih napora je da je izbegnuto 1,2 miliona tona emisija CO2 godišnje, što je ekvivalentno uticaju uklanjanja preko 800.000 automobila sa puteva. GFF je naglasio svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promena i promovisanju zelenije budućnosti.

Nouls: Naš fokus ostaje postojan na izgradnji rezilijentnosti, što omogućava našim partnerskim institucijama i, samim tim, našim krajnjim zajmoprimcima da se pripreme za održiv oporavak i da ga obezbede

„To što su KfW i FMO opredelili još sredstava je svedočanstvo kvaliteta i uticaja rada GGF-a, posebno u ovim izazovnim vremenima. Naš fokus ostaje stabilan na izgradnji rezilijentnosti, što omogućava našim partnerskim institucijama i, samim tim, našim krajnjim zajmoprimcima da se pripreme za održiv oporavak i da ga obezbede. Ove investicije odražavaju ne samo poverenje u našu misiju, već i hitnost naših zajedničkih napora u vođenju napretka zelene tranzicije“, izjavio je predsedavajući GGF-a Kristofer Nouls.

Nedavne investicije KfW-a i FMO-a predstavljaju značajnu prekretnicu za GGF, jačajući njegovu odlučnost da unapredi održivu energiju i ekonomski rast, rekao je Borislav Kostadinov, direktor fondova u kompaniji Finance in Motion zadužen za Fond za zeleni razvoj.

„Ova podrška nam omogućava da produbimo svoj uticaj u zemljama u kojima fond ima mandat, posebno u jačanju energetske infrastrukture i efikasnosti. To je jasan signal rastuće važnosti i delotvornosti našeg pristupa u podsticanju ekološke održivosti i rezilijentnosti“, izjavio je.

KfW je i dalje impresioniran uspehom

Markus Ašendorf, šef sektora za akcijski kapital i fondove za Evropu, Aziju, Bliski istok i Severnu Afriku u KfW-u, prokomentarisao je da je, kao jedan od inicijatora GGF-a, ta razvojna banka i dalje impresionirana nepokolebljivim uspehom fonda u ispunjavanju obaveza prema misiji, posebno u izazovnim globalnim uslovima. „Naša stalna podrška je odraz našeg uverenja u strategiju fonda i njegovu vitalnu ulogu u promovisanju održivog razvoja i ekonomske stabilnosti“, dodao je.

GGF je demonstrirao robusnost kombinovanog finansiranja, modela fonda javno-privatnog partnerstva, pružajući uticaj na izazovnom tržištu, rekao je direktor odeljenja za finansijske institucije u FMO-u Huan Hose Dada Ortiz.

„Fond je jedinstveno pozicioniran s obzirom na visok stepen specijalizacije u zelenim finansijama, integritet ESG-a i solidnu platformu za dalje povećanje svog doprinosa dekarbonizaciji, što dobro ukazuje na strateški cilj FMO-a da podrži SDG 13 – klimatske akcije. Proizvodi koje GGF nudi su inovativni i postoji velika potražnja za ovim proizvodima u regionima u kojima fond posluje, posebno zbog rasta cena energije i fokusa na energetsku bezbednost. Naš cilj je da ovom investicijom podržimo GGF da poveća svoj portfolio i nastavi da pruža veliki uticaj“, istakao je.

Javno-privatno partnerstvo se širi

Fond za zeleni razvoj ulaže u mere osmišljene za smanjenje upotrebe energije, smanjenje emisije CO2 i poboljšanje efikasnosti upotrebe resursa na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope i Kavkaza, u Ukrajini, Moldaviji, Severnoj Africi i na Bliskom istoku. Fond obezbeđuje takvo finansiranje direktno, projektima za obnovljive izvore energije, preduzećima i opštinama, ili indirektno, preko odabranih finansijskih institucija.

GGF su u decembru 2009. godine pokrenule nemačka razvojna banka KfW i Evropska investiciona banka kao javno-privatno partnerstvo. Fond je dobio finansijsku podršku Evropske komisije, nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB).

GGF je aktivan na 19 tržišta: u Jugoistočnoj Evropi, na Kavkazu, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi i u Ukrajini i Moldaviji

Rastuća baza investitora fonda obuhvata donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i institucionalne privatne investitore, uključujući Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), FMO i nemačku etičku banku GLS. Instrument GGF za tehničku pomoć maksimizira uticaj ulaganja kroz podršku za izgradnju kapaciteta u lokalnim finansijskim institucijama i partnerima.

Finance in Motion upravlja aktivom investiranom isključivo u održivi razvoj na tržištima u razvoju i privredama u razvoju, na globalnom nivou. Kompanija strukturira investicione fondove, upravlja njima i pruža im savetodavne usluge. Oni okupljaju javne i privatne investitore u naporima za suočavanje sa klimatskim promenama, bolje očuvanje biodiverziteta, podsticanje održivog korišćenja prirodnih resursa, unapređivanje uslova za stanovništvo da zarađuje za život i promovisanje prilika za razvoj privrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

18. januar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

18. januar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

18. januar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici

Ženski solarni start besplatna obuka o solarnim fotonaponskim sistemima namenjena ženama

Ženski solarni start: besplatna obuka o fotonaponskim sistemima namenjena ženama

18. januar 2024. - Nemačka razvojna saradnja i kompanija Energy Net organizuju obuku Ženski solarni start