Životna sredina

Film ‘NP Fruška gora – Ode naša šuma’ pobedio na američkom festivalu

Film NP Fruska Gora Ode nasa suma pobedio americkom festivalu

Slika: Vojvođanska zelena inicijativa

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Festival nezavisnog filma ICAN/HANNA u Pensilvaniji proglasio je delo „NP Fruška gora – Ode naša šuma“ pobednikom u kategoriji dokumentaraca.

Vojvođanska zelena inicijativa je podsetila da je on deo dokumentarnog televizijskog serijala „Zelena patrola na delu“ koji je producirala. Ovo delo Ruže Helać je prošle godine na Internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma Silafest u Velikom Gradištu osvojilo nagradu Srebrni pincun za najbolji ekološki film u Srbiji.

„NP Fruška gora – Ode naša šuma“ je najbolji u konkurenciji 39 nominovanih filmova iz celog sveta. Na festival je stiglo tri hiljade radova na različite teme.

„Osim umetničkih razloga, ova pobeda je dragocena jer je vetar u leđa ekološkim aktivistima. Naime, film prikazuje jedan uobičajen dan ekoloških aktivista Dragane Arsić, Dušana Tomića i Staše Stanković iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore u borbi da se sačuvaju šume Fruške gore“, zaključuje Ruža Helać, autorka i urednica „Zelene patrole na delu“.

Milica Alavanja je novinarka i montažerka, Aleksa Šainović je snimio film, a Milica Matavulj i Milan Matavulj su navedeni kao savetnici. HANNA je nazvana po popularnoj lokalnoj reci Saskvehani, koja stvara vrh estuara Česapik na istočnoj obali SAD.

Komentara: (1)
Mirjana Pavlovic / 12.04.2021.

Cestitam Ruzi Helac i svim ucesnicima u snimanju ovog filma i presrecna sam sto je na celom svetu proglasen najboljim!. Posebno sam emotivna jer ja zivim od 1992.god. na tom terenu gde je sniman film na imanju mog pradede Jankovic Svetozara,koji je bio gradonacelnik Sremskih Karlovaca za vreme mitropolita Georgija Brankovica. Dozivela sam uzasan stres kada su unistili taj teren pored Dunava posto je Karlovacka opstina dopustila da se u katastru izvrsi promena namene tog terena od „pcelarsko vikend zone“ u „gradjevinsko industrijsku zonu“. To je KATASTROFA!
Posebno je kriminal proglasenje priobalnog pojasa Dunava u zemljiste za prodaju licima koja su izgradila te zagadjivace i sada je jos opasnije da grade brzu prugu Beograd -Budimpesta da prolazi izmedju dva reda naftnih rezervoara!? A tu je bio ranije ribnjak, sumica topola i najveca povrsina „prosjanice“ gde su se napasale krave iz donjeg kraja Karlovaca. Divna mala pescana plaza je bila na kojoj sam odrasla i pored nje stare bozanstvene vrbe cije snimke sam napravila pre nego sto su ih posekli. Placem i dusa mi place sta je sve unisteno! Od „napretka“ propadosmo!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

9. april 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

9. april 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

9. april 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

9. april 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave