Otpad

Federacija BiH uvodi kazne za ilegalno odlaganje otpada na deponijama

federacija bih kazne deponije otpad zakon

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

09.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine uvela je kazne za nelegalno odlaganje otpada na deponijama. Kažnjavanje, koje dosad nije bilo moguće, što je pravo iznenađenje, je uvedeno izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koje će početi da se primenju za nedelju dana.

Federalna ministarka okoliša i turizma Nasiha Pozder potvrdila je novi Zakon o upravljanju otpadom uvodi kažnjavanje svih koji nelegalno odlažu otpad na deponijama, rekla je za agenciju Fena, preneo je portal Akta.

On je navela da je suština izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom rešavanje pitanja odlagališta u opštinama i gradovima i operativnog delovanja inspekcije na terenu, kao i uvođenje kaznenih odredbi za posebne kategorije otpada poput guma, ulja i slično.

Novim Zakonom se definišu iznosi novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja

Usvajanjem se, kako je dodala, stvaraju pravne pretpostavke za pravilnu i potpunu primenu Zakona praksi. Izmene su inicirane nemogućnošću kažnjavanja za nelegalno odlaganje na deponijama, a novim novim Članom 33a uređuje se ta oblast, a koja će biti detaljno definisana u podzakonskom aktu čija će priprema krenuti nakon stupanja na snagu propisa, istakla je ona.

Pozder je dodala da se novim Zakonom definišu i iznosi novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja. On je istakla da su ove godine u budžetu obezbedili 500.000 KM za sanaciju divljih deponija, ali s obzirom da to nije dovoljno odlučeno je da se sanacija radi za divlje deponije unutar zaštićenih ili područja čija je zaštita u toku.

Samo na području Livna ima 130 divljih deponija

Jedna od takvih lokacija je Livno, gde postoji oko 130 divljih deponija, na samim Kruzima ima i ogromna deponija guma. Za to kazni nema, i to ovaj Zakon menja, najavila je.

Pozder je istakla da se uskoro očekuje i javni poziv za nosioca izrade novog Plana upravljanja otpadom u FBiH. Dokument bi trebalo da bude usvojen sledeće godine u ovo vreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih kazne deponije otpad zakon

Federacija BiH uvodi kazne za ilegalno odlaganje otpada na deponijama

9. septembar 2024. - Federalna ministarka okoliša i turizma Nasiha Pozder potvrdila je Zakon o upravljanju otpadom uvodi kažnjavanje nelegalnog odlaganja otpada

Termicki tretira samo onaj otpad koji ne mozemo da recikliramo

Predstavljena Bela knjiga o dobijanju energije iz otpada u Srbiji

9. septembar 2024. - Na predstavljanju Bele knjige o dobijanju energije iz otpada u Srbiji je istaknuto da moramo da utvrdimo koliko kojeg otpada stvaramo da bismo njime mogli da upravljamo

Mikroplastika pronadjena u mozdanom tkivu

Mikroplastika pronađena u moždanom tkivu

9. septembar 2024. - Najnovije itraživanje pokazuje zabrinjavajuću količinu nakupljanje mikroplastike u ljudskom telu, posebno mozgu

Lafarge Srbija

Lafarge Srbija pokreće prvu fabriku za iskorišćavanje pepela u proizvodnji cementa

9. septembar 2024. - Lafarge Srbija planira fabriku u blizini termoelektrane Nikola Tesla B gde bi pepeo koji nastaje kao nusproizvod sagorevanja koristila u proizvodnji cementa