Mobilnost

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Foto: Eleport

Objavljeno

07.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Estonska firma Eleport kupila je austrijski TurboVolt i, kako je saopštila, ušla na tržište punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji.

Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije.

TurboVolt je osnovan 2022. godine i posluje u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj. Dosad je sklopio ugovore za ukupno 300 e-punjača širom regiona, saopštila je partnerska kompanija Kempower.

Eleport je naveo da je najveći operater za punjenje električnih vozila na Baltiku i četvrti po veličini u Poljskoj, pa će sada njegova mreža pokrivati šest zemalja. Trenutno ima 800 elektropunjača u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Prvi punjači za električna vozila biće otvoreni u Zadru, Zagrebu i Ljubljani

Prva faza Eleportovog proširenja na dva tržišta uključuje pokretanje 17 lokacija za punjenje električnih vozila u tržnim centrima Supernova i SES u Hrvatskoj i Sloveniji. Svaka lokacija će imati do 12 brzih punjača, sa snagom do 300 kV.

Prve stanice za punjenje u Hrvatskoj biće otvorene u Zadru i Zagrebu, a u Sloveniji u Ljubljani, saopštio je Eleport.

Prema rečima izvršnog direktora Eleporta Jakuba Milera, ova akvizicija je još jedan od ključnih koraka u dugoročnom planu da postanu vodeća mreža za punjenje električnih vozila u Jugoistočnoj Evropi.

Strategija i ciljevi firme TurboVolt savršeno su usklađeni sa strategijom i ciljevima Eleporta, izjavio je Miler, i dodao da će dve firme raditi na ubrzanju postavljanja pouzdane infrastrukture za brzo punjenje.

Hinde: Regionu JIE su hitno potrebna rešenja za punjenje električnih vozila

Entoni Hinde, izvršni direktor TurboVolta, rekao je da je udruživanje sa Eleportom savršeno u skladu sa njihovom vizijom obezbeđivanja održivih transportnih rešenja. Dve firme će zajedno obezbediti rešenja za brzo punjenje električnih vozila na tržištima JIE kojima su takva rešenja hitno potrebna, naglasio je Hinde.

Eleport je naneo da svi e-punjači u njegovoj mreži rade isključivo na 100 odsto obnovljivoj energiji, naglašavajući Eleportovu posvećenost zelenijoj i održivijoj budućnosti.

Treba napomenuti da je Eleport osnovan 2016. U firmu su investirali Gren, koji je deo fonda Partners Group, estonska kompanija za mobilnost Bolt i Ambient Sound Investments. Kompanija planira da u narednih nekoliko godina uloži više od 100 miliona evra u mrežu za punjenje električnih vozila širom JIE.

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci miler hinde
Entoni Hinde i Jakub Miler (foto: Eleport)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

7. avgust 2024. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

7. avgust 2024. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

7. avgust 2024. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

7. avgust 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra