Životna sredina

Ekološki aktivista Tomislav Tomašević ubedljivo vodi u trci za gradonačelnika Zagreba

Tomasevic ubedljivo vodi trci gradonacelnika Zagreba zeleno levom

Slika: Možemo!

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Tomislav Tomašević je pobedio u prvom krugu izbora za gradonačelnika s velikom prednošću, a njegova zeleno-leva koalicija Možemo! je osvojila skoro polovinu mesta u Skupštini grada Zagreba. Favorit u trci za prvog čoveka prestonice Hrvatske je aktivista za zaštitu životne sredine od svoje 16. godine.

Opozicioni levičarski pokret za zaštitu životne sredine je u Hrvatskoj u poslednje četiri godine ostvario impresivne rezultate. Tomislav Tomašević je na čelu Možemo! – političke platforme upravo ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba sa 46 odsto glasova. Koalicija je proizašla iz društvenih pokreta i nevladinih organizacija koje su se u poslednje tri decenije borile za zaštitu prirode i rodnu jednakost i protivile se ratu i nacionalizmu.

Tomašević će se za dve nedelje na biralištima suočiti s Miroslavom Škorom iz desničarskog Domovinskog pokreta. Njegov protivnik je u Zagrebu dobio samo 12 procenata. Po preliminarnim rezultatima, Možemo! će imati skoro polovinu odbornika u Skupštini grada Zagreba.

Tomasevic ubedljivo vodi u trci gradonacelnika Zagreba zeleno levom
Slika: Možemo!

Dugogodišnji ekološki aktivista

Kandidat koalicije za gradonačelnika se pridružio Zelenoj akciji 1998, kada mu je bilo samo 16 godina. Devet godina kasnije postao je predsednik organizacije, koja se sada zove Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia, i ostao na tom mestu do 2012. godine.

Tomašević je magistrirao na Univerzitetu u Kembridžu u oblasti životne sredine, društva i razvoja u okviru stipendije Chevening. Učestvovao je na brojnim konferencijama Ujedinjenih nacija. Donedavno je bio programski voditelj nezavisnog Instituta za političku ekologiju.

gradonacelnika Zagreba Zagreb je nas zeleno levom
Slika: Zagreb je naš!

Možemo! stavlja energetsku tranziciju u prvi plan

Kandidat s najboljim izgledima da stane na čelo gradske uprave u Zagrebu predvodio je kampanje protiv korupcije i privatizacije javnih usluga kao i izgradnje šoping centra i luksuznih stanova u pešačkoj zoni u centru i spalionice otpada.

Uoči izlaska na glasanje, Tomašević je obećao da će unaprediti javne i komunalne usluge i smanjiti račune za domaćinstva. Zalaže se za zelenu industrijalizaciju i stroge propise za zaštitu životne sredine u javnim nabavkama.

Koalicija tvrdi da će pomoći domaćinstvima da postave fotonaponske sisteme i da će do kraja decenije sprovesti energetsku obnovu polovine objekata u vlasništvu Grada Zagreba

Program liste Možemo! usredsređen je na upravljanje otpadom i vodama, mobilnost i decentralizaciju te uvođenje principa cirkularne ekonomije. U svom Zelenom planu za oporavak, koalicija je navela da će pomoći domaćinstvima da instaliraju solarne panele i da će do 2030. polovina zgrada u vlasništvu grada postati energetski efikasna.

Platforma uključuje proširenje grejne mreže i uvođenje toplotnih pumpi i geotermalne energije. Ova koalicija, koju na lokalnom nivou predvodi Zagreb je naš!, navela je da namerava da u sledećih deset godina obori emisije ugljen-dioksida u prestonici Hrvatske za 65 procenata i da ga do sredine veka učini ugljenično neutralnim.

Zagreb je naš! i saveznici tog pokreta dobili su 2017. na izborima u Zagrebu skoro osam odsto glasova i četiri mesta u gradskoj skupštini. Možemo! je prošle godine ušao u Hrvatski sabor, nacionalni parlament, sa sedam procenata osvojenih glasova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu