Životna sredina

EBRD otkazao izgradnju hidroelektrane u nacionalnom parku Mavrovo

Photo: npmavrovo.org.mk

Objavljeno

18.01.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) otkazala je projekat izgradnje hidroelektrane Boškov most u nacionalnom parku Mavrovo u Makedoniji pod pritiskom ekoloških organizacija.

Projekat izgradnje hidroelektrane je najavljen 2011. godine i trebalo je da košta 84 miliona evra. Ekološke organizacije od početka su se bunile protiv izgradnje zajedno sa ekspertima, ekolozima i aktivistima, koji su tvrdili da nacionalni parkovi treba da štite prirodu, a ne da udomljavaju velike infrastrukturne projekte. Mavrovo je najveći nacionalni park u Makedoniji i prirodno stanište Balkanskog risa, koji je ugrožena vrsta.

Picture: A screenshot of Eko-svest Facebook post

“Raduje nas što je EBRD uvažio naša upozorenja i razumeo značaj Mavrova kao poslednjeg prirodnog staništa Balkanskog risa, koje bi sigurno bilo uništeno sa izgradnjom elektrana”, rekli su iz organizacije Eko-svest.

Planirana hidroelektrana trebalo je da ima kapacitet od 70 MW i godišnje proizvodi 118 GWh, a EBRD je tvrdio da izgradnja neće uticati na životnu okolinu i biodiverzitet parka Mavrovo. Ta banka je trebalo da obezbedi 65 miliona evra, dok bi 19 miliona obezbedilo državno preduzeće Makedonske elektrane (ELEM). Vlada Makedonije planirala je da izgradi ukupno dve velike i 15 malih HE u Mavrovu.

Makedonski sud je u maju prošle godine poništio dozvolu za izgradnju HE Boškov most zbog nepotpune i neadekvatne procene uticaja na životnu sredinu. Nakon presude aktivisti su ponovo pozvali EBRD da definitivno odustane od projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

18. januar 2017. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

18. januar 2017. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

18. januar 2017. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

18. januar 2017. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.